Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Školské jedálne budú čoskoro soliť menej, štát zmení usmernenia

Ilustračné foto. Foto: TASR / AP

Školské jedálne už teraz vážia soľ pri príprave jedla, riadia sa takzvanými materiálno-spotrebnými normami pre školské stravovanie.

Bratislava 21. júna (TASR) - Kuchárky budú v školských jedálňach soliť menej ako doteraz, zmeny v praxi nastanú zrejme začiatkom budúceho roka. Tvrdí to ministerstvo školstva v reakcii na výsledky kontrol hygienikov, tie ukázali na presolené jedlá škôlkarov. Má ísť o plánovanú aktualizáciu usmernenia.

Školské jedálne už teraz vážia soľ pri príprave jedla, riadia sa takzvanými materiálno-spotrebnými normami pre školské stravovanie. "Avšak dve tretiny soli sa nachádzajú v skrytej podobe už v potravinách," povedala hovorkyňa ministerstva školstva Ivana Skokanová. Zmenené usmernenie má podľa nej na to reagovať, momentálne sa na ňom pracuje.

Najvyšší obsah skrytej soli sa nachádza napríklad v syroch či pečive. Ministerstvo školstva je názoru, že niektorí potravinári reagujú na potreby malých stravníkov nedostatočne.

"Rezort chce úzko spolupracovať s ministerstvom pôdohospodárstva a zdravotníctva a vytvárať tlak na výrobcov aj obstarávateľov na Slovensku, aby sa do školského stravovania dostávali deťom potraviny pre výrobu jedál, ktoré budú spĺňať špecifiká pre ich stravovanie, kvalitatívne požiadavky, budú čerstvé a z regiónov," uviedla Skokanová.

Ministerstvo školstva podľa nej víta aktivitu rezortu pôdohospodárstva, ten pripravuje takzvaný Národný potravinový katalóg, verejným obstarávateľom nakupujúcim potraviny za štátne financie bude núkať "čerstvé produkty s garantovanými výživovými hodnotami za primerané ceny". Výsledky kontrol hygienikov chce rezort školstva prebrať s vedúcimi školských jedální.

Obed detí by mal v priemere obsahovať 0,7 gramu soli a pokrývať 35 percent ich celodenného príjmu. Regionálne úrady verejného zdravotníctva skontrolovali v čase od 20. do 31. marca 80 obedov vo vybraných predškolských zariadeniach po celom Slovensku, pod limitom odporúčanej dávky boli iba tri vzorky. V najvyššom počte vzoriek (26 obedov) bol limit prekročený o 100 až 200 percent, v druhom najvyššom (19 obedov) o 300 až 400 percent.