Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: Vietor ZABIL v Nitre 14-ročného CHLAPCA a zranil ďalšie deti

Silný vietor, v dôsledku ktorého padol strom, zabil v 30. septembra 2019 Nitre 14-ročného chlapca a zranil ďalšie dve deti. Tragédia sa stala na cyklistickej ceste na nábreží rieky za futbalovým štadiónom pod Zoborom, žiaci základnej školy tam boli na prechádzke. Foto: TASR/Milan Ivanič

Strom pri páde zasiahol tri maloleté osoby, z ktorých dve utrpeli zranenia rôzneho charakteru a jedno udalosť neprežilo.

Bratislava 30. septembra (Teraz.sk/TASR) - Silný vietor zabil v Nitre 14- ročného chlapca. Informuje o tom polícia na sociálnej sieti s tým, že prvotné informácie hovorili o dievčati.



"V Nitre vplyvom silného vetra spadol strom na žiakov základnej školy na prechádzke. Na mieste zomrel 14 ročný chlapec. Ďalší žiaci sú zranení, jeden vážne," uvádza polícia. "Strom pri páde zasiahol tri maloleté osoby, z ktorých dve utrpeli zranenia rôzneho charakteru a jedno udalosť neprežilo. Zranené osoby sú v opatere zdravotníkov a budú prevezené do nemocnice. Psychológovia HaZZ poskytujú na mieste nešťastia krízovú intervenciu," dodávajú hasiči.



Na mieste zasahovali záchranári, hasiči, polícia i psychologický intervenčný tím, priblížil pre TASR hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Nitre Michal Varga. „Zasahujúci hasiči pomohli vyslobodiť tri deti spod spadnutého stromu. Dve utrpeli zranenia rôzneho charakteru a jedno, žiaľ, utrpelo zranenia nezlučiteľné so životom,“ povedal. Zranené deti previezli do nemocnice.

"Môžem potvrdiť, že sme o 12.12 h prijali na tiesňovú linku 155 výzvu o pomoc, podľa ktorej zavalil strom maloleté osoby a jedna z nich nejaví známky života," doplnila pre TASR hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Alena Krčová s tým, že zásah stále trvá.

Zranené deti, na ktoré spadol strom, sú mimo ohrozenia života


Dve zranené deti, ktoré zasiahol spadnutý strom v Nitre, sú mimo ohrozenia života. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa nitrianskej fakultnej nemocnice Tatiana Timková.

Nemocnica bližšie nešpecifikovala, aké zranenia deti po zásahu padajúcim stromom utrpeli. „Podľa informácií od lekárov si zranenia jedného z detí vyžiadali operačný zákrok. Druhé musí podstúpiť ešte niekoľko vyšetrení. Dôležité je, že obe deti sú mimo ohrozenia života,“ doplnila Timková.

Snímka z miesta nešťastia.
Foto: Facebook Prezídium Hasičského a záchranného zboru


Ako doplnil Varga, hasiči už pre silný vietor absolvovali počas pondelka desiatky výjazdov. „Neustále zasahujeme v okresoch Nové Zámky, Levice, v okolí Štúrova, ale najhoršia situácia je v Nitrianskom kraji,“ dodal Varga.





Prezidentka vyjadrila úprimnú sústrasť rodine dieťaťa, ktoré zabil v Nitre strom


Prezidentka Zuzana Čaputová vyjadrila úprimnú sústrasť rodine dieťaťa, ktoré v pondelok zabil v Nitre strom spadnutý v dôsledku vetra. Dúfa, že ďalšie zranené deti dostanú čo najlepšiu opateru a budú v poriadku.

Prezidetka uviedla, že s pohnutím a so smútkom prijala správu o tragickej smrti mladého človeka a vážnom zranení ďalších mladých ľudí v Nitre, ktoré zapríčinil silný vietor. "Myšlienkami som s rodinami obetí tohto nešťastia," dodala Čaputová na sociálnej sieti.

Výberová chronológia tragických a mimoriadnych udalostí spojených s vetrom


19. novembra 2004
Vysoké Tatry: Celé územie Slovenska zasiahla popoludní silná víchrica, ktorá si vyžiadala jednu obeť a troch zranených. V Hornom Smokovci prišiel o život ťažko zranený cestujúci z auta, ktoré zasiahol padajúci strom. Ďalší dvaja cestujúci sú ľahšie zranení. V bratislavskej Dúbravke zranenú vodičku ošetrila rýchla záchranná služba.

27. februára 2005
Nitra: Vietor spolu s neprimeranou rýchlosťou spôsobili prevrátenie škodovky s trojčlennou posádkou. Zázrakom vyviazli všetci cestujúci bez zranení. Pre silný severozápadný vietor, dosahujúci na otvorených úsekoch krajiny rýchlosť vyše 100 kilometrov za hodinu, museli zasahovať záchranári.

2. júna 2006
Vysoké Tatry: Padajúce stromy popoludní skomplikovali dopravu na ceste E 18 medzi Svitom a Tatranskou Štrbou. Vytrvalý dážď, rozmoknutá pôda a silný nárazový vietor sa podpísali pod padajúce stromy, pričom jeden zasiahol osobné vozidlo a zranil v ňom človeka.

21. júna 2007
Trnava: Až 189 spadnutých stromov odstraňovali hasiči po veternej smršti, ktorá sa prehnala Trnavským krajom. Pri pádoch stromov sa zranili dvaja ľudia, obaja počas jazdy vo svojich osobných autách. Jeden strom padol na vozidlo v obci Ružindol pri Trnave, kde majiteľ vyviazol s ľahším zranením. Druhého poškodeného odviezli z obce Krakovany pri Piešťanoch do nemocnice.

16. augusta 2008

Jaslovské Bohunice: Na nočnú veternú smršť, ktorá sa prehnala v okolí Trnavy, doplatili životom dvaja účastníci hudobného festivalu HardFest, 17-ročný Erik zo Šterús a jeho 18-ročný menovec z Kočína-Lančára. Obaja stanovali v areáli amfiteátra, počas búrky sa na nich v dôsledku vetra zrútil strom, pod ktorým obidvaja mladí muži zahynuli.

18. júla 2009

Trenčín: Na 13. ročníku hudobného festivalu Bažant Pohoda v Trenčíne sa odohrala tragédia, pri ktorej zomreli dvaja ľudia a niekoľko desiatok sa zranilo. V trenčianskej nemocnici ošetrili ambulantne 37 osôb, 16 ďalších bolo hospitalizovaných na traumatológii. Vplyvom nepriaznivého počasia sa zrútil stan v areáli festivalu.

13. júna 2010

Žilina: Tragicky sa skončila nočná veterná smršť pre 51-ročnú ženu z Turia v okrese Žilina, na ktorú na dvore rodinného domu spadol strom a následkom zranení podľahla. Hasiči v Žilinskom kraji vykonali cez noc 31 výjazdov, z čoho 22 priamo súviselo s veternou smršťou.

19. novembra 2016

Liptovský Mikuláš: V lokalite Záhradky v Demänovskej doline v Nízkych Tatrách zasiahol vetrom vyvrátený strom 22-ročného mladíka sediaceho v aute. Oživovali ho horskí záchranári. Bol v bezvedomí, nereagoval a nedýchal. Po 45-minútovej resuscitácii sa im s lekárkou podarilo obnoviť životne dôležité funkcie. Muža previezli do nemocnice v Liptovskom Mikuláši.

11. augusta 2017

Malacky: Silný nárazový vietor strhol počas búrky časť strechy z bytovky na Ceste mládeže v Malackách. Desať ohrozených ľudí bolo evakuovaných do areálu Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Malackách.

14. septembra 2017
Nové Zámky: V obci Hul v okrese Nové Zámky sa vo štvrtok 14. septembra o 18.42 h stala tragédia, 17-ročného mladíka tam pod náporom vetra zavalil múr. Hasiči ho vyslobodili, svojim zraneniam však na mieste podľahol.

10. decembra 2017

Západné Tatry: Záchranári Horskej záchrannej služby (HZS) v Západných Tatrách pomáhali posádkam áut, ktoré na ceste medzi Zverovkou a Zubercom zablokovali popadané stromy. Pätnásť osôb vrátane detí záchranári evakuovali z áut a noc prečkali v Dome HZS na Zverovke.