Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Šikanovanie zaznamenali takmer na každej štvrtej základnej škole

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) označil tému bezpečnosti na školách a duševného zdravia za prioritu.

Prešov 30. januára (TASR) - Šikanovanie sa podľa štatistík Centra vedecko-technických informácií (CVTI) SR v školskom roku 2022/2023 vyskytlo takmer na každej štvrtej základnej škole (ZŠ) na Slovensku. Pre TASR to uviedla Katarína Deáková z odboru metodiky a tvorby informácií školstva CVTI SR s tým, že ide o štatistické dáta zo všetkých škôl.

"Šikanovanie sa vyskytlo takmer na každej štvrtej (24,12 percenta) ZŠ, čo je o 6,28 percentuálneho bodu viac ako na stredných školách (SŠ). Podiel štátnych škôl s výskytom šikanovania v školskom roku 2022/2023 bol 24,36 percenta, u súkromných 35,63 percenta a cirkevných škôl 11,86 percenta," povedala Deáková. Štátnych škôl je na Slovensku celkovo 1864, súkromných 87 a cirkevných 118.

Ako ďalej uviedla, šikanovanie u stredoškolákov sa vyskytlo na 17,84 percenta SŠ. V prípade štátnych to bolo 20,30 percenta a najmenej 11,27 percenta v prípade cirkevných stredných škôl. Na Slovensku je celkovo 473 štátnych SŠ, 123 súkromných a 71 cirkevných.

Čo sa týka štatistických údajov, rezort školstva vydal smernicu, ktorá je platná od 1. septembra 2018 a týka sa prevencie a riešenia šikanovania detí a žiakov v školách a školských zariadeniach. "Pre nejestvujúce dáta v oblasti šikanovania bolo zapracované usmernenie v smernici, ktoré hovorí, že riaditeľ alebo ním poverená osoba vedie písomné záznamy o riešení jednotlivých prípadov šikanovania, ktoré sú v školskom prostredí," dodala Deáková.

Ministerstvo vnútra v polovici januára spustilo bezpečnostný audit na základných a stredných školách. Na základe neho by sa mala nastaviť kategorizácia škôl z hľadiska bezpečnosti. Ešte v prvom štvrťroku by chceli pripraviť aj vysokoškolský audit.

Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) označil tému bezpečnosti na školách a duševného zdravia za prioritu. V oblasti duševného zdravia by chcel v rámci prevencie pôsobiť na deti, učiteľov i celé rodiny. Deti by podľa neho mali vedieť, ako sa správať v rôznych krízových situáciách alebo na koho sa obrátiť v prípade šikany. Zdôrazňuje tiež potrebu intenzívnejšej práce s učiteľmi a riaditeľmi škôl. Avizoval tiež, že financie budú smerovať aj do podporných činností, ako sú psychológovia na školách.