Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Nedajte sa prekvapiť silným vetrom a závejmi

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Na stredu (2.2.) vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) viacero výstrah prvého a druhého stupňa.

Bratislava 1. januára (TASR) - Meteorológovia varujú pred silným vetrom, ale aj pred tvorbou snehových jazykov a závejov či snežením. Na stredu (2.2.) vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) viacero výstrah prvého a druhého stupňa pre väčšinu územia Slovenska.

Pre Bratislavský, Trnavský kraj a väčšinu Nitrianskeho kraja platí výstraha prvého stupňa pred silným vetrom, ktorý môže v nárazoch dosahovať rýchlosť 65-85 km/h. Silný vietor v horských oblastiach môže dosiahnuť o niečo vyššiu rýchlosť, a to až 135-160 km/h. Pre regióny Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Liptovský Mikuláš, Ružomberok a Tvrdošín platí do štvrtka (3.1.) dopoludnia výstraha druhého stupňa.

Na tvorbu snehových jazykov a závejov upozorňuje SHMÚ najmä okolie Banskej Bystrice, Brezna, Spišskej Novej Vsi, ale tiež väčšinu územia Prešovského kraja a celý Žilinský kraj.

Meteorológovia očakávajú aj sneženie. Predpokladajú, že na viacerých miestach spadne 30-40 cm nového snehu. Výstrahu prvého stupňa pred snežením vydal ústav pre niektoré oblasti Prešovského a Žilinského kraja. Výstraha by mala trvať až do štvrtka (3.1.).