Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

DÁVAJTE SI POZOR: Takto to vyzerá na slovenských cestách

Ilustračné foto Foto: TASR/Peter Horváth

Tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, ako je doprava či pohyb osôb, a tiež pre infraštruktúru.

Bratislava 24. januára (TASR/Teraz.sk) - Výstrahu prvého stupňa pred ojedinelým výskytom poľadovice a hmly vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre viaceré okresy stredného a západného Slovenska. Varovanie pred hmlou trvá do 10. hodiny, poľadovica sa môže tvoriť až do popoludňajších hodín.

Výstraha SHMÚ na 24. januára 2018.
Foto: SHMÚ


SHMÚ upozorňuje, že tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, ako je doprava či pohyb osôb, a tiež pre infraštruktúru. Výskyt poľadovice je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Zároveň SHMÚ očakáva ojedinele výskyt hmiel s dohľadnosťou 50 až 200 metrov. "Znížená dohľadnosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. Výskyt hmiel s uvedenou dohľadnosťou je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," dodal ústav.

Cesty sú zjazdné, ich povrch je vlhký až mokrý, môže sa tvoriť poľadovica



Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Na úseku D1 Dubnica nad Váhom - Ilava je kašovitý sneh hrúbky jeden centimeter (cm). Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojej internetovej stránke s tým, že vplyvom nízkych teplôt sa môže na cestách vyskytovať poľadovica.

Zjazdné sú aj cesty I., II. a III. triedy, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, miestami pokrytý vrstvou kašovitého alebo utlačeného snehu do 3 cm. Na úseku cesty II/578 Skalka- Kremnica je na vozovke utlačený sneh hrúbky 4 až 5 cm. Na cestách III. triedy v okolí Bytče je miestami zľadovatený sneh hrúbky jeden cm.

Horské priechody (HP) sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, okrem HP Huty, Cukmantel, Vernár, Čertovica, Fačkov, Súľová a Grajnár, kde je vozovka pokrytá vrstvou kašovitého až utlačeného snehu do 3 cm, na HP Vrchslatina a Herlianske sedlo do 4 až 5 cm. Na HP Zbojská sa na vozovke miestami vyskytuje zľadovatený sneh do 2 cm.

SSC zároveň upozorňuje vodičov, že hmla s dohľadnosťou zníženou na 100 metrov je v oblasti Pezinka a Bratislavy. Na ceste III/584 Srdiečko - Bystrá je povinné použiť snehové reťaze pre všetku dopravu. Na HP Zbojská (cesta I/72) je povinné použiť snehové reťaze pre vozidlá nad 3,5 tony. HP Šútovce (cesta III/1774) je uzatvorený pre vozidlá nad 10 metrov dĺžky. Cesty II/549 Úhorná - Krásnohorské Podhradie a III/3227 Hrabušická Píla - Stratená sú uzatvorené pre všetku dopravu, keďže cesty sú v zimnom období neudržiavané.


HZS upozorňuje na nestabilné snehové útvary, hrozí zosuv menších lavín



Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí trvá mierne lavínové nebezpečenstvo. Sneh sa postupne spevňuje, no v tieni, na severných stranách pohorí a vo vyšších nadmorských výškach je tento proces pomalší.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/Miroslava Siváková


„Vznikajú nestabilné snehové útvary, akými sú dosky, vankúše či preveje. Tie sa často vyskytujú aj v nižších polohách," upozornil Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby. Uvoľnenie lavíny podľa neho hrozí najmä na strmých svahoch pri veľkom dodatočnom zaťažení. „Taktiež je možný zosuv menších spontánnych lavín," doplnil.

Nový sneh sa podľa Krajčího nachádza na tvrdom až zľadovatenom povrchu a je veľmi nepravidelne rozmiestnený. „Na záveterných svahoch, v žľaboch a muldách dosahuje výšku 30 až 60 centimetrov a je slabo previazaný so starým snehom. Na niektorých miestach, v tieni a v lese, si zachoval prachový charakter," dodal.