Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Šariš a Zemplín zasiahli silné búrky.V Gribove je mimoriadna situácia

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR - Roman Hanc

Silná búrka tu pováľala stromy, vietor strhol strechu z domu smútku aj z jedného rodinného domu, v ktorom žije sedem ľudí. V obci je poškodené aj elektrické vedenie.

Bratislava 21. júla (TASR) - Starosta obce Gribov v okrese Stropkov Štefan Mulík vyhlásil dnes popoludní mimoriadnu situáciu. Silná búrka tu pováľala stromy, vietor strhol strechu z domu smútku aj z jedného rodinného domu, v ktorom žije sedem ľudí. V obci je poškodené aj elektrické vedenie.

Starosta pre TASR uviedol, že rodine z poškodeného domu sa snažia pomôcť prekrytím strechy fóliami. Výšku škôd zatiaľ nevedia odhadnúť. Následky búrky odstraňujú hasiči zo Stropkova.



Na severovýchode Slovenska sa vyskytli búrky, niekde zasahovali aj hasiči


Na severovýchode Slovenska sa dnes popoludní vyskytli silné búrky. Na niektorých miestach zasahovali aj hasiči.

Ako informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti, na staniciach Strážske, Kamenica nad Cirochou či Zemplínske Hámre zaznamenali mimoriadnu intenzitu zrážok, až okolo 50 milimetrov za hodinu. V Kamenici nad Cirochou zaevidovali tiež silné nárazy vetra - 96,5 kilometra za hodinu. SHMÚ ďalej informuje, že v Prešovskom kraji sa vyskytla aj supercela. S vysokou pravdepodobnosťou priniesla krúpy a silný lejak.

Piatková supercela, ktorá sa vyskytla aj v Prešovskom kraji
Foto: Teraz.sk/SHMU


Na niektorých miestach v regióne zasahovali aj hasiči. Za obcou Hažín nad Cirochou v smere na Humenné odstraňovali strom z vozovky, v Nižnom Hrabovci vo Vranovskom okrese zas popadané konáre a stromy na obecných komunikáciách. TASR o tom informovala operačná dôstojníčka Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove.

Popadané stromy potrápili aj hasičov v Michalovskom okrese. Jeden odstraňovali zo železničnej trate pri meste Strážske, ďalšie na ceste na hlavnom ťahu od Strážskeho do Vranova nad Topľou. TASR o tom informoval operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Košiciach.

Varovanie pre búrkami a povodňami


Meteorológovia varujú pred búrkami na východe Slovenska. Výstraha Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) platila dnes do 18.00 h.

Vo východných regiónoch sa miestami očakával výskyt silných búrok s krúpami. Úhrny zrážok mohol pri nich dosiahnuť od 20 do 50 milimetrov. Vietor mohol v nárazoch miestami dosiahnuť 18 až 23 metrov za sekundu (65 - 85 km/h), informuje SHMÚ.

Meteorologické výstrahy na 21.7.2017 - Piatok
Foto: screenshot/shmu.sk


Pri búrkach bol možný výrazný, prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov.


SHMÚ varuje po búrkach na východe Slovenska aj pred prívalovými povodňami. Hydrologická výstraha druhého stupňa platí zatiaľ do 21.00 h. Týka sa okresov Michalovce, Vranov nad Topľou, Humenné, Snina a Sobrance.

"Vzhľadom na spadnuté a očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín hlavne na malých tokoch s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity. Je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov," uvádza na svojom webe SHMÚ.

Mimoriadne zrážky, okolo 50 milimetrov za hodinu, zaznamenali meteorológovia na viacerých staniciach, napríklad Strážske, Kamenica nad Cirochou či Zemplínske Hámre. "Taktiež sme zaznamenali aj silné nárazy vetra - v Kamenici nad Cirochou 96,5 km/h. Intenzívne búrky na Zemplíne ešte budú pretrvávať," informuje SHMÚ na facebookovom profile.