Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

M. Šefčovič: Nastal čas plniť parížsku klimatickú dohodu

Na snímke podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič. Foto: FOTO TASR - Michal Svítok

Podpredseda Európskej komisie (EK) pre Energetickú úniu privítal preto iniciatívu francúzskeho prezidenta E. Macrona zorganizovať po dvoch rokoch od prijatia klimatickej dohody summit Jedna planéta.

Paríž 12. decembra (TASR) - Nastal čas, aby sa parížska klimatická dohoda začala aj konkrétne plniť. V rámci klimatického summitu v Paríži to v utorok vyhlásil podpredseda Európskej komisie (EK) pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič. Privítal preto iniciatívu francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona zorganizovať po dvoch rokoch od prijatia klimatickej dohody summit Jedna planéta.

"Dnes bude veľmi intenzívny deň, lebo lídri z európskych krajín, ale aj zo svetových metropol, takisto aj predstavitelia inovatívneho biznisu sa stretli v Paríži, aby si pripomenuli, že pred dvoma rokmi sa tu dosiahla mimoriadna diplomatická dohoda, ako bojovať s klimatickými zmenami. No a dnes je čas na to, ako túto dohodu začať konkrétne napĺňať," povedal pre novinárov Šefčovič.

V rámci summitu odprezentoval desať nových európskych iniciatív, ktoré majú pomôcť rozvíjať modernú zelenú ekonomiku. Za najvýznamnejšie považuje vytvorenie nového investičného fondu pre Afriku a susedné krajiny EÚ. Z európskeho rozpočtu bude doň smerovať 4,1 miliardy. Celkovo sa očakáva, že prinesie investície vo výške 44 miliárd eur, priblížil Šefčovič.

Peniaze majú pomôcť africkým krajinám, v ktorých asi 700 miliónov ľudí nemá elektrinu. Rovnako má riešiť energetickú situáciu na Ukrajine. O získaní súkromných investícií bude Šefčovič v utorok rokovať aj s miliardárom a známym filantropom Billom Gatesom či Arnoldom Schwarzeneggerom, ktorý založil nadáciu bojujúcu proti zmenám klímy.

Šefčovič predstavil aj reformu financovania zelených inovatívnych projektov. "Chceli by sme v marci vytvoriť nový systém vydávania zelených bondov, nový systém podpory pre financovanie inovatívnych klimatických projektov," avizoval.

Za iniciatívu dôležitú aj pre Slovensko označil novú platformu pre uhlie, ktorú v pondelok spustila EK. Má uľahčiť vypracovanie projektov a dlhodobých stratégií v uhoľných regiónoch EÚ s cieľom začať proces prechodu a reagovať na environmentálne a sociálne výzvy.

Na summite celkovo okolo 4000 delegátov hovorí o financovaní opatrení na ochranu klímy či záväzkoch k uhlíkovej neutralite. Koná sa dva roky po tom, čo sa prijala parížska klimatická dohoda. Jej cieľom je obmedziť rast globálnej teploty do konca storočia o maximálne dva stupne Celzia a podľa možnosti významne pod túto hodnotu, len o 1,5 stupňa Celzia v porovnaní s predindustriálnym obdobím. V druhej polovici 21. storočia by sa mala dosiahnuť uhlíková neutralita, teda by sa malo vypustiť len toľko emisií skleníkových plynov, koľko ekosystémy dokážu zachytiť.