Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

Šéf SAV Pastorek: Slovenská veda by mala pomáhať vedeckým talentom

Jaromír Pastorek Foto: TASR/Štefan Puškáš

Súťaž pre mladých vedcov EUCYS, ktorá sa tento rok koná v Bratislave, vyhlásila Európska únia v roku 1989.

Bratislava 22. septembra (TASR) - Je nevyhnutné vychovávať a viesť mladých vedcov, aby mohli v budúcnosti dosahovať excelentné výsledky v základnom a aplikovanom výskume.

Týmito slovami sa viac ako stovke mladých vedcov prihovoril predseda Slovenskej akadémie vied (SAV) Jaromír Pastorek na dnešnom slávnostnom otvorení súťaže Európskej únie pre mladých vedcov EUCYS 2012 v Bratislave.

Účastníkom súťaže zaželal, aby sa im podarilo byť súčasťou veľkého výskumnom tímu a participovať na veľkom vedeckom objave. "V tom by mala pomáhať aj slovenská veda," uviedol Pastorek.

Ako dodal, SAV dáva každoročne možnosť niekoľkým desiatkam doktorandov pracovať na svojich špičkových vedeckých pracoviskách a získavať tak cenné skúsenosti pre ich budúcu samostatnú vedeckú prácu.

V uvoľnenej atmosfére, v akej sa nieslo otvorenie 24. ročníka medzinárodnej súťaže pre mladých vedcov, dostal predseda SAV v diskusii od účastníkov súťaže niekoľko zaujímavých otázok. Pastorek mal napríklad odpovedať na otázku, či je lepšie mať vo výskumných tímoch viac žien alebo mužov.

"Nevidím žiadny rozdiel vo vedcoch mužoch a vedkyniach ženách. Ide vždy o dobrú atmosféru v laboratóriu," zdôraznil predseda SAV. Talentovaným výskumníkom takisto pripomenul, že najvyššou motiváciou pre vedca je robiť vedu pre ľudí tak, aby pomáhala ľuďom.

Súťaž pre mladých vedcov EUCYS, ktorá sa tento rok koná v Bratislave, vyhlásila Európska únia v roku 1989 s úmyslom motivovať mladých ľudí, aby sa venovali vede a prípadne sa vydali na dráhu výskumného pracovníka. Odvtedy sa každý rok stretávajú mladí výskumníci vo veku 14 až 21 rokov nielen z Európy, aby prezentovali svoju prácu a uchádzali sa o najvyššie ceny. Podujatie ponúka účastníkom výnimočnú príležitosť spoznať ďalších mladých vedcov a diskutovať o svojej práci so špičkovými svetovými výskumníkmi.