Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Šebej je prvý Slovák, ktorý získal japonský Rad vychádzajúceho slnka

Na snímke vľavo František Šebej si preberá japonské štátne vyznamenanie pre cudzincov - Rád vychádzajúceho slnka so zlatou a striebornou hviezdou, vpravo japonský veľvyslanec v SR Jun Šimmi v Bratislave 14. februára 2018. Foto: TASR/Dano Veselský

Japonsko udelilo Šebejovi vyznamenanie za jeho prínos k prehlbovaniu vzájomného porozumenia medzi Japonskom a Slovenskou republikou.

Bratislava 14. februára (TASR) – Predseda Zahraničného výboru Národnej rady SR František Šebej (Most-Híd) si v stredu podvečer ako vôbec prvý Slovák prevzal Rad vychádzajúceho slnka so zlatou a striebornou hviezdou - japonské štátne vyznamenanie udeľované cudzincom. Najstarší národný rad krajiny vychádzajúceho slnka udelila japonská vláda Šebejovi za jeho prínos k prehlbovaniu vzájomného porozumenia medzi Japonskom a Slovenskou republikou.

Japonská vláda, ktorá o udelení vyznamenania rozhodla na jeseň 2017, ocenila Šebejove aktivity, súvisiace najmä s pôsobením v čele parlamentnej Skupiny priateľstva s Japonskom a tiež jeho dlhoročnú propagáciu japonského národného športu – karate.

Samotný laureát vyzdvihuje práve prepojenie tejto japonskej tradície so svojím životom. "Ocenenie vnímam ako príbeh slovenského karate, ktorého som integrálnou súčasťou," povedal pre TASR Šebej, ktorý je jedným z priekopníkov tohto športu na Slovensku. Priznal, že ho na karate fascinovalo najmä odovzdávanie športového majstrovstva, ale aj duchovná hodnota, ktorú karate pre človeka prináša. I z tohto pohľadu sa teší, že to, s čím ako jeden z prvých pred 50 rokmi začal, si osvojili desaťtisíce nasledovníkov. "Všetci, ktorí s karate začali a aspoň istý čas ho robili, si v sebe uchovajú aj kúsok Japonska. Zrejme aj toto vyjadruje samotné vyznamenanie," uviedol Šebej pre TASR.

Na slávnostnom odovzdávaní japonského štátneho vyznamenania sa zúčastnil i premiér Robert Fico (Smer-SD), ďalší predstavitelia vlády, rovnako i štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Ivan Korčok.

Rad vychádzajúceho slnka, ktorý sa udeľuje v mene cisára Japonska, je štátne vyznamenanie založené v roku 1875 cisárom Meidži. Ide o prvý – najstarší japonský národný rad udeľovaný japonskou vládou na základe Vyhlášky Rady štátu z 10. apríla 1875. Vyznamenanie stelesňuje symboliku lúčov vychádzajúceho slnka.

Rad udeľujú osobnostiam za mimoriadny prínos na poli medzinárodných vzťahov, propagácie a podpory japonskej kultúry i v rôznych ďalších oblastiach, rozvoja prosperity alebo ochrany životného prostredia. Udeľovanie štátnych vyznamenaní riadi Úrad štátnych vyznamenaní Úradu predsedu vlády Japonska. Udeľuje sa v mene jeho cisárskeho veličenstva cisára Japonska.