Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SAV: Vedci testujú roboty, ktoré radia pri hrách so žolíkovými kartami

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Chcú zistiť, či hlasové prispôsobovanie sa automatických systémov užívateľovi dokáže ovplyvniť jeho dôveru voči týmto systémom.

Bratislava 9. augusta (TASR) - Vedci na Ústave informatiky Slovenskej akadémie vied (SAV) v týchto dňoch testujú dva NAO roboty (s menami Tereza a Monika), ktoré hrajú s účastníkmi experimentu kartovú hru. Chcú zistiť, či hlasové prispôsobovanie sa automatických systémov užívateľovi dokáže ovplyvniť jeho dôveru voči týmto systémom.

"Robíme to tak, že vytvárame niekoľko scenárov interaktivity medzi človekom a automatickým systémom,“ hovorí Štefan Beňuš, ktorý je vedúcim projektu a pôsobí na Ústave informatiky SAV a Filozofickej Fakulte UKF v Nitre. Pri každom ťahu sa účastník experimentu pýta jedného z robotov, akú kartu by mu poradil, aby si ju vybral. Cieľom užívateľa je nahrať čo najviac bodov na základe hlasových rád od robotov. Ich reč sa manipuluje tak, aby sa jeden z nich prispôsoboval hlasu užívateľa.

„Výsledky zatiaľ nie sú jednoznačné. Niektorí ľudia preferujú hlasy, ktoré sa im prispôsobujú a viac im dôverujú. Iní, naopak, preferujú hlasy, ktoré sa im neprispôsobujú, čo má tiež zmysel v komunikačnej teórii,“ dodal Beňuš.

Projekt rieši spolu s tímom už tretí rok, pričom ho podporuje americká vládna agentúra Air Force Office for Scientific Research. Partnermi projektu sú Ústav informatiky SAV, Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre, Slovenská technická univerzita a zahraniční partneri - Univerzita v Buenos Aires a Columbia University v New Yorku.

„Tento projekt je v našich podmienkach výnimočný a aj preto sa snažíme pokračovať ďalej. Chceme si zaobstarať komunikačnú robotickú hlavu, ktorá už predstavuje úplne iný typ interakcie človeka a automatického systému. Pri nej budeme môcť do výskumu zahrnúť aj emotívne výrazy tváre, žmurkanie či zmenu pohľadu,“ dodáva Beňuš.

TASR informovala hovorkyňa SAV Monika Hucáková.