Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

SAV chce verejnosti priblížiť vedu aj cez umenie

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Diváci sa dozvedia viac o hliníku ako vzácnej surovine pre klenotníkov, ale aj o arzéne, ktorým sa ešte aj v 19. storočí farbili šaty, uviedla hovorkyňa SAV Monika Hucáková.

Bratislava 31. mája (TASR) - Prepojiť vedu a umenie je cieľom nového projektu Slovenskej akadémie vied (SAV) a Divadelného ústavu, ktorý odštartuje diskusným večerom na tému "Rôzne pohľady na Mendelejevovu periodickú sústavu prvkov a využitie prvkov v umení". Informovala o tom hovorkyňa SAV Monika Hucáková.

"Diváci sa počas večera dozvedia viac o hliníku ako vzácnej surovine pre klenotníkov, ale aj o arzéne, ktorým sa ešte aj v 19. storočí farbili šaty aj napriek tomu, že jeho jedovatosť bola dávno známa," priblížila Hucáková. Hosťom bude riaditeľka Ústavu etnológie a sociálnej antropológie SAV Tatiana Podolinská a jadrový fyzik Martin Venhart. Diskusia sa uskutoční 12. júna o 19.00 h.

Od projektu si SAV sľubuje zvýšenie záujmu o vedu. "Chceme chodiť medzi publikum a vysvetľovať, ako veľmi potrebujeme vede rozumieť v každodennom živote," uviedol predseda SAV Pavol Šajgalík. Riaditeľka Divadelného ústavu Vladislava Fekete doplnila, že divadlo bolo vždy interdisciplinárne. "Divadlo a dráma často tematizujú vedecké poznatky a približujú ich takto smerom k divákovi," konštatovala.