Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Reakcie opozičných politikov na vypovedanie koaličnej zmluvy

Na archívnej snímke predseda strany Sloboda a solidarita (SaS) Richard Sulík. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Podľa SaS by sa Andrej Danko rád zbavil ministerstva školstva.

Bratislava 7. augusta (TASR) - Predseda SNS Andrej Danko vydiera svojich partnerov v korupčnej koalícii. Reagovala opozičná SaS na Dankovo vypovedanie koaličnej zmluvy.

Za týmto krokom vidí SaS snahu o odlákanie pozornosti verejnosti od kauzy okolo rozdeľovania eurofondov na vedu a výskum na ministerstve školstva. "Preto vyvoláva na pohľad vážny koaličný spor," píše v stanovisku predseda SaS Richard Sulík, podpredsedovia Ľubomír Galko a Jana Kiššová a predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová.

Podľa SaS by sa Danko rád zbavil ministerstva školstva. "Zistil, že je to rezort, kde treba urobiť veľa reálnej práce pre žiakov, učiteľov, pre slovenskú spoločnosť, a nie kradnúť," vysvetľujú liberáli.

Dodávajú, že ak by "z tejto priehľadnej augustovej hry predsedu SNS vyšiel rozpad vlády", SaS je pripravená na predčasné voľby aj na prevzatie vládnej zodpovednosti. Považuje sa za jedinú reálnu alternatívu voči Smeru-SD a tejto koalícii.

Danko vypovedanie koaličnej zmluvy zdôvodnil absolútnou nevyhnutnosťou prenastavenia pravidiel v koalícii. Chcel by novú úpravu pomerov a vzťahov. Taktiež stanovenie absolútne nových priorít, ktoré sa budú premietať v rámci procesu zostavenia nového rozpočtu s cieľom obnovy dôvery medzi koaličnými partnermi, ako aj dôvery verejnosti ku koalícii.

"Dobrá sociálno–ekonomická situácia v roku 2017 ukazuje, že je nutné sa zamerať na nové výzvy a priority, ktoré je potrebné premietnuť do koaličnej dohody a nového programového vyhlásenia vlády. Keď sa darí ekonomike štátu, musia to pocítiť aj samotní občania," tvrdí Danko.

Zároveň koaličným partnerom navrhuje bilaterálne, resp. multilaterálne rokovania s vedením SNS o možnosti zostavenia novej koaličnej zmluvy.



OĽaNO: Danko neváha vnášať na Slovensko chaos pre eurofondy


Na archívnej snímke Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA).
Foto: TASR - Martin Baumann

Delenie koristi eurofondov na vedu a výskum sú pre SNS také dôležité, že predseda strany a NRSR Andrej Danko neváha vnášať na Slovensko chaos. V stanovisku reagujúcom na vypovedanie koaličnej zmluvy Dankom to uviedli poslanci Veronika Remišová a Igor Matovič (OĽaNO-NOVA).

Podľa opozičných poslancov je krok šéfa SNS dôkazom toho, že koalícia nie je schopná spolu vládnuť a namiesto riešení problémov Slovenska ako školstvo a zdravotníctvo sa teraz „bude handrkovať o tom, kto si čo rozdelí, a o sféru vplyvu“.

„Andrej Danko riadenie našej krajiny nezvládol a ukázal, že nie je schopný komunikovať. Vo štvrtok (3.8., pozn. TASR) po koaličnej rade sa tváril, že je všetko v poriadku a dnes posiela odkazy koaličným partnerom na papierikoch, ako keby nešlo o členov vlády, ale o spolužiakov na základnej škole,“ uviedli Remišová a Matovič.

Podľa poslancov sa však Dankovi takýmto správaním nepodarí prekryť škandál s eurofondmi na vedu. Opozícia bude aj naďalej žiadať, aby zaň vyvodil zodpovednosť, doplnili Remišová s Matovičom.

M. BEBLAVÝ: Krok A. Danka môže viesť k pádu vlády alebo jej rekonštrukcii


Na snímke Miroslav Beblavý (nezaradený) .
Foto: TASR/Michal Svítok

Krok predsedu SNS Andreja Danka môže viesť k dvom dobrým výsledkom – pádu vlády a predčasným voľbám alebo k zmenám na niektorých ministerstvách. V reakcii na vypovedanie koaličnej zmluvy šéfom SNS to uviedol poslanec Národnej rady SR Miroslav Beblavý (nezaradený).

Pád vlády je podľa Beblavého nepravdepodobný, tejto možnosti dáva len desaťpercentnú pravdepodobnosť. "Všetci traja účastníci tejto koalície vedia, že lepších partnerov už nenájdu, takže očakávam skôr, že sa znovu dohodnú, len nejako inak," domnieva sa.

"Tu vidím druhý možný dobrý výsledok vypovedania koaličnej zmluvy, a to je ten, že Peter Plavčan príde o ministerstvo školstva a nielen on, ale príde o neho aj SNS v rámci koaličnej zmeny," uviedol Beblavý vo videoreakcii na sociálnej sieti.

Nezaradený opozičný poslanec neočakáva v tomto prípade "veľkú búrku". "Myslím si, že pôjde naozaj o prerozdelenie lupu. Myslím si, že je to taktická hra Andreja Danka na to, aby odvrátil pozornosť od svojich škandálov a na druhej strane máme veľmi pokojného a skúseného, aj keď bezškrupulózneho technológa moci Roberta Fica, ktorý určite tiež bude toto všetko chcieť zvládnuť bez straty," doplnil.

B.KOLLÁR: A. Danko sa snaží prekryť škandál s eurofondmi na vedu a výskum


Poslanec Boris Kollár
Foto: TASR/Martin Baumann

Andrejovi Dankovi, ktorý vypovedal koaličnú zmluvu, nejde o položenie vlády, ale iba o prekrytie škandálu jeho strany. Domnieva sa predseda opozičného hnutia Sme rodina Boris Kollár.

„Netešte sa, Andrej Danko nejde položiť vládu. Je to z môjho pohľadu na 99 percent len hra na 'oblbnutie' vás, ľudí,“ reagoval vo videokomentári na sociálnej sieti Kollár na krok predsedu SNS, ktorý dnes oznámil, že vypovedal koaličnú zmluvu.

Šéf opozičného hnutia vysvetlil, že v koalícii „vybuchol“ obrovský škandál, ktorý sa týka eurofondov na vedu a výskum. Ten podľa Kollára potrebuje Danko prekryť „ešte väčším rachotom“.

„Stopercentne je to len jedna jediná vec. Lietajú v obrovskom škandále. Chceli nám ukradnúť budúcnosť a prekryť to môžu len väčšou vecou. Tak teraz nás budú 'oblbovať', že potrebujeme otvoriť koaličnú dohodu, preto lebo štátu sa dobre darí a treba myslieť na ľudí. 'Houby s mákem'. V prvom rade myslia na seba,“ doplnil Kollár.

SMK: Vypovedanie koaličnej zmluvy bol prekvapujúci, ale očakávaný krok


Načasovanie vypovedania koaličnej zmluvy zo strany SNS bolo prekvapujúce, ale nebol to krok bez predchádzajúcich udalostí. Tvrdí to mimoparlamentná Strana maďarskej komunity (SMK). Podľa nej už boli viditeľné znaky vládnej krízy, jednota bola len zdanie.

"Hoci vypovedanie koaličnej zmluvy neznamená automaticky koniec vládnej koalície, prinieslo na povrch a zosilnilo niekoľko faktov. Koalícia sa zrodila z nátlaku, túto koalíciu od začiatku spájali len záujmy lobistov. Otázkou je, či po novom rokovaní môže pokračovať rozdelenie - pustošenie, alebo (ako to naznačil podpredseda národniarov) budú predčasné voľby," dodala SMK.

Podľa strany je podmienkou vzniku čistého verejného života a stabilnej vlády, aby sa na rozhodujúce posty dostali nové tváre. "Z hľadiska maďarskej národnej komunity je na Slovensku najdôležitejšie posilnenie zastúpenia záujmov, vyčlenenie priorít, ktoré berú do úvahy hľadiská našej komunity," dodala SMK.

Koaličná kríza potvrdzuje nefunkčnosť vládnej koalície, tvrdí #Sieť


Koaličná kríza len potvrdzuje nefunkčnosť vládnej koalície, ktorá je síce legálna, no nikdy nebola legitímna, pretože koaličné strany nezískali vo voľbách ani 50 percent hlasov. Tvrdí to bývalá koaličná strana #Sieť, ktorá po odchode poslancov stratila na sile a z parlamentu sa vytratila.

"Keďže jedným z východísk koaličnej krízy môžu byť aj predčasné voľby, strana #Sieť by privítala skvalitnenie demokratickej súťaže. Navrhujeme odstrániť mečiarovskú anomáliu, Slovensko ako jeden volebný obvod," uviedla v stanovisku. Opätovné zavedenie štyroch volebných obvodov podľa nej zníži vplyv centrál na kandidátky strán a privedie do politiky čestných ľudí z regiónov, ktorí sa nebudú venovať iba politikárčeniu a vlastným záujmom, ale riešeniu reálnych problémov ľudí.