Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Slovensko

SaS vyzýva Žilinku, aby vystúpil v NR SR aj k novele Trestného zákona

Na archívnej snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka. Foto: TASR - Martin Baumann

SaS by očakávala, že sa Žilinka ozve hneď po tom, ako vláda predložila svoje návrhy v skrátenom legislatívnom konaní do parlamentu.

Bratislava 19. januára (TASR) - Opozičná SaS vyzýva generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby požiadal o vystúpenie v Národnej rade (NR) SR aj v súvislosti s novelou Trestného zákona a zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry. TASR o tom informoval hovorca strany Ondrej Šprlák. Žilinka reagoval, že svoje konanie nikdy neprispôsoboval a ani nebude prispôsobovať výzvam žiadnej politickej strany.

"Maroš Žilinka pri radikálnom znižovaní trestov a rušení špeciálnej prokuratúry trestuhodne mlčí. Miesto toho, aby k celej problematike zaujal odborné stanovisko, absurdne a za zatvorenými dverami spolu s Petrom Pellegrinim a Borisom Suskom finguje medzirezortné pripomienkové konanie. Marošovi Žilinkovi nezáleží na spravodlivosti, inak by nedovolil takýto rozklad právneho štátu na Slovensku," uviedol predseda SaS Richard Sulík.

Ak dokázal generálny prokurátor požiadať o mimoriadne vystúpenie v parlamente v súvislosti s reedukačnými centrami, strana ho vyzýva, aby tak spravil aj v prípade novely Trestného zákona a zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry. SaS by očakávala, že sa Žilinka ozve hneď po tom, ako vláda predložila svoje návrhy v skrátenom legislatívnom konaní do parlamentu.

"Nikdy som neprispôsoboval a nebudem prispôsobovať moje konanie, postupy a vyjadrenia výzvam, predstavám či prianiam žiadnej politickej strany,"
reagoval Žilinka na sociálnej sieti.