Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SaS víta dohodu lídrov EÚ o migrácii

Na archívnej snímke zľava podpredsedníčka strany Sloboda a Solidarita (SaS) Jana Kiššová, predseda SaS Richard Sulík a podpredseda SaS Ľubomír Galko. Foto: TASR Jakub Kotian

K dohode o migrácii dospeli lídri v piatok ráno na summite v Bruseli.

Bratislava 29. júna (TASR) - Strana Sloboda a Solidarita víta, že súčasťou riešenia migračnej krízy má byť podľa aktuálnej dohody lídrov EÚ zriaďovanie utečeneckých táborov mimo územia členských štátov Únie, kde prebehne azylový proces. Informovala o tom hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková.

"Únia a jej členské štáty majú vzhľadom na úzke ekonomické väzby na krajiny na severe Afriky dostatočný vplyv na to, aby zriaďovanie táborov v spolupráci s OSN na svojom území akceptovali," myslí si predseda SaS Richard Sulík. Upozorňuje tiež, že riešenie nesmie ostať len na papieri a EÚ musí účinne bojovať proti ilegálnej migrácii.

"Účinná ochrana schengenskej hranice, zriadenie utečeneckých táborov mimo územia EÚ a reforma azylového procesu, ktorá zabráni zneužívaniu práva na azyl, je sumár reálnych nástrojov na riešenie migračnej krízy," doplnil poslanec Národnej rady (NR) SR a Martin Klus.

K dohode o migrácii dospeli lídri v piatok ráno na summite v Bruseli. Na základe dohody tiež budú môcť jednotlivé členské štáty Únie na dobrovoľnej báze zriaďovať na svojom území centrá pre prijímanie migrantov.