Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Slovensko

SaS: Minimálna 500-členná hranica pre strany je hlúposť

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Podľa predsedníčky poslaneckého klubu SaS Natálie Blahovej chce predseda NR SR Andrej Danko takýmto návrhom odstaviť od volebného práva státisíce voličov politických strán s nižším počtom členov.

Bratislava 5. septembra (TASR) - Podmienka, aby strany kandidujúce v parlamentných voľbách mali aspoň 500 členov, je hlúposť. Predseda Národnej rady SR a SNS Andrej Danko chce takýmto návrhom odstaviť od volebného práva státisíce voličov politických strán s nižším počtom členov. Myslí si to predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová.

"Určenie 500-člennej minimálnej hranice pre účasť politickej strany na voľbách je z jeho strany primitívny pokus odstaviť od volebného práva státisíce voličov politických strán s nižším počtom členov," uviedla Blahová v reakcii na medializovaný Dankov zámer navrhnúť takúto hranicu.

Dankovi pripomína, že dnes už existuje hranica na vstup do parlamentu, a tou je získanie aspoň piatich percent odovzdaných platných hlasov. "Táto hranica je výsledkom všeobecného konsenzu a má brániť nadmernej atomizácii politických síl v parlamente, ale zároveň nepotláčať ich prirodzenú pestrosť. Predtým bola táto hranica tri percentá voličov," zdôraznila Blahová, ktorá spochybňuje demokratické zámery šéfa parlamentu.