Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

SaS podali v súvislosti s pomocou pre Grandwood trestné oznámenie

Na snímke predseda SaS Richard Sulík Foto: TASR/Martin Baumann

Firma Grandwood Holding sľubuje vytvoriť 390 pracovných miest v závode na spracovanie dreva vo Vranove nad Topľou.

Bratislava 3. mája (TASR) – Opozičná strana SaS sa rozhodla podať trestné oznámenie na neznámeho páchateľa na Úrad špeciálnej prokuratúry pre podozrenie zo subvenčného podvodu, a to v súvislosti s plánovaným poskytnutím štátnej investičnej pomoci v celkovej výške 21,3 milióna eur pre Grandwood Holding. Firma sľubuje vytvoriť 390 pracovných miest v závode na spracovanie dreva vo Vranove nad Topľou.

"Už dvakrát sme informovali o možnom tunelovaní verejných zdrojov v prípade spoločnosti Grandwood. Medzičasom sa podozrenia natoľko zhustili, že môžeme hovoriť o jasnom tunelovaní. Preto sme sa rozhodli podať trestné oznámenie," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave predseda liberálov Richard Sulík.

Konkrétne dôvody sú podľa neho uvedené v samotnom trestnom oznámení. "Je však až smiešne, akí odberatelia spoločnosti Grandwood boli do žiadosti o investičnú pomoc uvedení ako hlavní odberatelia. Jedna firma z troch hlavných odberateľov, čo sú v žiadosti uvedení, je od roku 1998 v likvidácii. Druhá firma patrí svokrovi konateľa a samotnej spoločnosti. Tretí odberateľ má úplne iný predmet podnikania," priblížil.

Podľa Sulíka ide teda o "čistý tunel". "Nijak inak sa to nedá nazvať. A za toto je zodpovedný Robert Fico, nikto iný, že toleruje takéto rozmáhanie sa tunelovania. Za našej vlády by toto nebolo mysliteľné. Vyzývame preto Roberta Fica, aby v čase, keď žiadosť spoločnosti Grandwood o investičnú pomoc príde na rokovanie vlády SR, bola zamietnutá," odkázal predseda SaS.



"Keďže súčasné vedenie Ministerstva hospodárstva (MH) SR plne postupovalo v zmysle zákona o investičnej pomoci, tak nehodlá nijakým spôsobom komentovať akékoľvek právne kroky a vzájomné podania jednotlivých fyzických osôb vo vnútri strany Sloboda a Solidarita založené na vnútrostraníckych sporoch," uviedol v reakcii na SaS hovorca ministra hospodárstva SR Stanislav Jurikovič.

"Na záver zásadne upozorňujeme na fakt, že akákoľvek forma investičnej pomoci je žiadateľovi poskytnutá pravidlom "ex post", čiže žiadateľ musí najprv preinvestovať finančné prostriedky uvádzané v investičnom zámere, vytvoriť plánovaný počet nových pracovných miest a súčasne vytvoriť zisk a splniť všetky ostatné podmienky rozhodnutia o poskytnutí investičnej pomoci, aby mu boli poskytnuté jednotlivé formy investičnej pomoci," upozornil.

Z uvedeného podľa Jurikoviča vyplýva, že v tomto, ani v žiadanom inom prípade SR neriskuje a nikdy ani nebude riskovať poskytnutie akýchkoľvek prostriedkov predtým, ako žiadateľ nesplní všetky zákonné požiadavky v zmysle európskej a slovenskej legislatívy a neprispeje k rozvoju zamestnanosti na Slovensku.