Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SaS: Druhé kolo volieb koriguje prekvapenia z prvého

Na archívnej snímke opozičný poslanec Martin Klus (SaS). Foto: TASR - Michal Svítok

Súčasný jednokolový systém voľby predsedov krajov presadili koaliční poslanci. Odôvodnili to praktickými skúsenosťami, ktoré podľa nich ukázali, že voliči chodia voliť skôr v prvom kole.

Bratislava 13. decembra (TASR) - Voľby, v ktorých občania rozhodujú o jednotlivcoch, by mali byť dvojkolové, keďže práve druhé kolo koriguje prekvapenia z prvého a jeho víťaz má aj väčšiu legitimitu. Na stredajšej tlačovej konferencii to vyhlásil opozičný poslanec Martin Klus (SaS), ktorý na aktuálnu schôdzu parlamentu predložil návrh vracajúci dvojkolovú voľbu županov. Novela má zároveň zaviesť dvojkolovú voľbu primátorov a starostov.

"Je to síce malý krok pre Národnú radu, ale veľký krok pre Slovensko, lebo znovuzavedenie dvojkolovej voľby by bolo veľkou zmenou pre samosprávy. Pri voľbe jednotlivca sa má používať dvojkolová voľba, to nie je novinka. Začal ju už Vatikán pri voľbe pápeža," povedal Klus.

Zároveň pripomenul, že ak by sme v prezidentských voľbách nemali dvojkolovú voľbu, v roku 2004 by sa hlavou štátu ako víťaz prvého kola stal Vladimír Mečiar a v roku 2014 Robert Fico (Smer-SD). "V druhých kolách sa to však otočilo," pripomenul.

Spoluautor novely Milan Laurenčík uviedol, že zrušenie dvojkolovej voľby županov proti vôli prezidenta Andrej Kisku a opozície sa napokon obrátilo proti koalícii. "My však neupustíme od našich zásad len preto, lebo Smer-SD utrpel porážku," uistil.

Návrh SaS hovorí, že predsedovia VÚC, ale aj starostovia a primátori, by sa mali voliť v dvojkolovej voľbe. Šéfov krajov si ľudia pôvodne volili v dvoch kolách. Parlament však druhé kolo zrušil a tak v krajských voľbách (4.11.) vyberali voliči predsedov krajov iba v jednom kole. Starostov a primátorov si ľudia volia v jednokolovom hlasovaní.

"V odbornej verejnosti panuje zhoda, že dvojkolový systém voľby má oproti jednokolovému viacero dôležitých výhod," odôvodňujú poslanci svoj návrh. Dvojkolový systém podľa nich funguje ako poistka proti antisystémovým, extrémnym a populistickým silám, nakoľko dokáže efektívne korigovať prekvapenia z prvého kola. Priznávajú, že v roku 2013 to v Banskobystrickom kraji nefungovalo.

Dvojkolová voľba tiež podľa poslancov dodáva víťazovi zvyčajne silnejšiu legitimitu a redukuje často aj "špekulatívne roztriešťovanie hlasov a znižuje šance menšinového kandidáta". Poslanci sú tiež presvedčení, že dvojkolová voľba zníži nepredvídateľnosť, ktorú podľa nich so sebou jednokolový systém nesie.

Súčasný jednokolový systém voľby predsedov krajov presadili koaliční poslanci. Odôvodnili to praktickými skúsenosťami, ktoré podľa nich ukázali, že voliči chodia voliť skôr v prvom kole. Poukazovali tiež na to, že jednokolovou voľbou vyberajú voliči aj starostov a primátorov.

Koaliční poslanci argumentovali v prospech zrušenia druhého kola voľby predsedov krajov aj úsporou. Pripomenuli, že vo voľbách v roku 2013 sa druhé kolo konalo v piatich samosprávnych krajoch. Ak by sa druhé kolo volieb v tomto čase nekonalo, ušetrilo by sa podľa koalície približne 2,4 milióna eur.