Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

ŠANCA a SDKÚ kritizujú úvahy o vytvorení mini Schengenu bez Slovenska

Na archívnej snímke zakladateľka strany Šanca Eva Babitzová. Foto: TASR/Martin Baumann

O iniciatíve rokovala podľa Šance holandská vláda. Nemecký minister vnútra potvrdil, že o návrhu rokovali, aj keď z neho nie sú nadšení.

Bratislava 19. novembra (Teraz.sk) - Slovensku začína hroziť, že v prípade rozpadu Schengenu zostane za hranicami spoločne chráneného európskeho priestoru. Na piatkovom mimoriadnom stretnutí o tom budú rokovať ministri vnútra Európskej únie. Informoval o tom Ľubor Kyselý zo strany Šanca.



Holandská vláda už podľa Kyselého potvrdila, že navrhne vytvorenie nového „mini Schengenu“. Dodáva, že podľa návrhov, ktoré sa objavili v médiách, by mimo ostalo Slovensko, Poľsko, Maďarsko, Taliansko, Španielsko, Malta a Grécko. "Medzi nami a Českom i Rakúskom by tak znovu vznikli strážené hranice," vyhlasuje Šanca.

"Na piatkový (20.11.) summit do Bruselu prichádzajú ministri Nemecka, Francúzska, Luxemburska, Belgicka a Holandska s návrhom zúžiť schengenský priestor vyňatím nárazníkových krajín a štátov, ktoré sa súdia s EÚ. V novom Schengene by už nebolo Španielsko, Taliansko, Maďarsko, Slovensko, Poľsko a Malta," upozornila na dnešnej tlačovej konferencii predsedníčka Šance Eva Babitzová.

Je presvedčená, že ak by sa to stalo, bol by to prvý a vážny dôsledok predvolebnej kampane premiéra Roberta Fica (Smer-SD). "Vyzývame vládu, aby okamžite začala rokovania, ako ostať v tomto novom schengenskom priestore, aby uistila partnerov, že sťahuje plánovanú žalobu a deklarovala ochotu SR konštruktívne sa podieľať na spoločných európskych riešeniach," odkázala.

Podpredseda Šance a poslanec NR SR Viliam Novotný tvrdí, že obnovenie hraníc by bola zlá správa pre tisíce najmä mladých Slovákov, ktorí pracujú a študujú v západnej Európe. "Možno zažijú to, čo sme zažívali my, teda hraničné prehliadky," upozornil.

Ministerstvo vnútra SR na margo medializovaných informácií uviedlo, že takýto bod na piatkovom summite Rady ministrov vnútra a spravodlivosti nefiguruje. "Myslíme si, že tento návrh je nebezpečný, keďže by to smerovalo k zrušeniu jedného zo základných práv, a to je voľný pohyb osôb v rámci EÚ. Slovensko ako jedna z mála krajín na rozdiel od iných štátov aj západnej Európy stále precízne dodržuje schengenské pravidlá a dôsledne stráži svoju vonkajšiu hranicu EÚ, ktorá patrí k najstráženejším v EÚ," uviedol rezort.

Agentúra Reuters dnes informovala, že holandská vláda navrhuje vytvorenie akejsi malej schengenskej zóny, v rámci ktorej by sa zaviedli pasové kontroly na hraniciach viacerých západoeurópskych štátov. Prostredníctvom takéhoto kroku by sa mal dostať pod kontrolu prílev migrantov prichádzajúcich do Európy. Holandsko už možnosť vytvorenia "minischengenu" načrtlo v diskusiách s Nemeckom a ďalšími partnerskými krajinami. O myšlienke sa však naďalej diskutuje aj na úrovni samotnej holandskej vlády, v rámci ktorej sú na vec rozdielne názory.

Európska komisia dnes poprela, že by jej niekto takýto návrh oficiálne predložil. Hovorkyňa komisie zdôraznila, že o prípadných opatreniach na kontrolu hraníc budú v piatok diskutovať ministri vnútra krajín EÚ. Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere pripustil, že možnosť vytvorenia menšej zóny v rámci existujúceho Schengenu v rozhovore s ním otvoril jeho holandský rezortný kolega Bert Koenders. De Maiziere však zdôraznil, že ho takáto predstava vôbec nenadchla. "Naším cieľom musí byť to, aby schengenská oblasť fungovala ako celok. Všetko ostatné budú len doplnkové úvahy," konštatoval nemecký minister.

Rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová v reakcii pre agentúru APA uviedla, že pre Viedeň nie je v súčasnosti tento "myšlienkový experiment" prioritou.

SDKÚ-DS: Úvahy o minischengene sú škandál

SDKÚ-DS nechce veriť tomu, že časť európskych politikov myslela úvahy o vytvorení malej schengenskej zóny vážne. Takýto krok by podľa nej rozdelil Európsku úniu na krajiny dvoch kategórií. Zároveň by sa tým narušili základné princípy, na ktorých je EÚ postavená. "Za myšlienku minischengenu by sa nemuseli hanbiť ani militantní euroskeptici a radikálni nacionalisti," uvádza strana vo svojom vyhlásení.

Ako poznamenal predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo, takéto úvahy sú obrovským škandálom a prakticky znovuvybudovaním železnej opony ako za čias studenej vojny. "Je to rana pod pás obyvateľom Slovenska, ktorí sa v záujme zachovania EÚ podieľali napríklad na záchrane bankrotujúceho Grécka. Vytvorenie minischengenu by bolo víťazstvom teroristov nad Európou," podčiarkol s tým, že jeho realizácia by mohla byť prvým krokom k postupnému rozkladu Európskej únie.