Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Atentátnik z Paríža Salah Abdeslam mal stráviť na Slovensku tri týždne

Na snímke zo záznamu televízie VTM príslušníci špeciálnej jednotky vedú muža do policajného auta počas policajnej akcie v Molenbeeku 18. marca 2016. Hlavný strojca parížskych teroristických útokov Salah Abdeslam bol počas protiteroristickej operácie zranený na nohe a následne zatknutý. Pri prestrelke bol zranený belgický novinár. Foto: TASR/AP

Atentátnik, ktorý je podozrivý z účasti na atentátoch v Paríži, sa mal v lete minulého roka zdržiavať tri týždne v nitrianskom penzióne.

Bratislava 6. apríla (Teraz.sk) - Salah Abdeslam, strojca parížskych útokov, sa mal minulý rok zdržiavať tri týždne na Slovensku v Nitre. Informuje o tom portál Aktuality.sk s odvolaním sa na dva nezávislé zdroje z prostredia ministerstva vnútra SR.

Atentátnik, ktorý je podozrivý z účasti na atentátoch v Paríži, sa mal v lete minulého roka zdržiavať tri týždne v nitrianskom penzióne.

Portál informuje, že informácia o pobyte Salaha Abdeslama na Slovensku prišla od zahraničných tajných služieb.

Na nedatovane snímke vydanej francúzskou políciou 26-ročný Salah Abdeslam.
Foto: TASR/AP
Atentátnik sa mal na Slovensko dostať na pozvanie od svojho rodinného príbuzného, ktorý sa oženil so Slovenkou. Ten má byť Iračan pôvodom z Maroka.

"Práve po Abdeslamovi pátrali podľa našich informácií slovenskí policajti aj pri veľkom nočnom záťahu v novembri minulého roka. Domové prehliadky vtedy robili v Nitre, v jej okolí a v niekoľkých ďalších mestách. Neúspešne," píše portál.

Salaha Abdeslama, ktorého zatkli počas razie v Bruseli, belgické orgány obvinili z vraždy súvisiacej s terorizmom a účasti na činnosti teroristickej organizácie. Tento 26-ročný francúzsky občan marockého pôvodu je hlavným podozrivým v prípade parížskych útokov z 13. novembra.

Pri parížskych útokoch na bary, reštaurácie, divadlo Bataclan a národný futbalový štadión Stade de France zabila skupina teroristov 130 ľudí a ďalších vyše 350 osôb zranila. K útokom sa neskôr prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát .

R. KALIŇÁK: Informácia, že S. Abdeslam má v SR príbuzných, nie je úplne presná



Minister vnútra Robert Kaliňák dnes po rokovaní vlády nekonkretizoval, či parížsky atentátnik Salah Abdeslam v lete minulého roka navštívil Slovensko. O jeho pobyte dnes informoval portál Aktuality.sk, ktorý sa odvoláva na dva nezávislé zdroje z Ministerstva vnútra SR.

"Túto informáciu by som asi bližšie nekonkretizoval, pretože nie je úplne presne ani potvrdená, ani vyvrátená, ani z našej strany," uviedol po rokovaní kabinetu Kaliňák. Ako dodal, polícia pracovala s každou informáciou, ktorá prišla, ako s vierohodnou a vykonala opatrenia, ktoré považovala za dôležité. "Mnohé veci sa z tých informácií nepotvrdili, niektoré informácie sa potvrdili, takže v žiadnom prípade v tom čase nebolo Slovensko vystavené nejakému priamemu nebezpečenstvu," dodal Kaliňák. Informácie o tom, že na Slovensku má Abdeslam príbuzných, nie je podľa jeho slov úplne presná.

SIS o utajovaných skutočnostiach zo zákona nemôže informovať

Slovenská informačná služba (SIS) si naďalej intenzívne po krvavých teroristických útokoch v Paríži a Bruseli vymieňa informácie na úrovni zahraničných partnerských spravodajských služieb. SIS o tom viackrát v minulosti informovala médiá a stanoviská sú zverejnené aj na jej webovej stránke.

Slovenská tajná služba už po sérii teroristických útokov v Paríži a Bruseli prijala adekvátne bezpečnostné opatrenia. Zo zákona však SIS nemôže informovať verejnosť, či mala informácie o pobyte Salaha Abdeslama na Slovensku, keďže ide o prísne utajované skutočnosti.

M. ŽITNÝ: Ak je pravda, že Abdeslam bol na Slovensku, je to závažná vec

Pokiaľ by bola pravdivá informácia, že sa jeden zo strojcov krvavých atentátov v Paríži, pri ktorých v novembri 2015 zahynulo 130 ľudí, Salah Abdeslam nachádzal vlani v lete na Slovensku, bola by to mimoriadne závažná vec. Zdôraznil dnes pre TASR bezpečnostný analytik Milan Žitný.

"Podľa zistení francúzskych vyšetrovateľov fungoval Salah Abdeslam v lete minulého roku ako kuriér - šofér teroristov, ktorých vyzdvihoval ako utečencov v Budapešti na železničnej stanici Keleti, kde sa v tom čase zdržiavali tisíce migrantov, inokedy v gréckom meste Patras," uviedol Žitný. Ako objasnil, Abdeslamov pohyb sa podarilo čiastočne rekonštruovať od začiatku augusta pomocou navigácií v automobiloch, ktoré si prenajímal.

"Zo zistení francúzskych, belgických a nemeckých vyšetrovateľov vyplýva, že bol prakticky neustále na cestách a zabezpečoval logistiku pre teroristické útoky, pričom nebol nijako opatrný - na zaplatenie trajektu z talianskeho Bari do gréckeho Patrasu použil kreditnú kartu, ktorou platil aj za prenájom parížskeho bytu pre atentátnikov," pripomenul slovenský bezpečnostný analytik. "Pokiaľ by bola pravdivá informácia, že sa Abdeslam vlani v lete zdržiaval dlhé tri týždne v Nitre, bola by to mimoriadne závažná vec, faktom však pritom je, že v rekonštruovaných trasách francúzskych vyšetrovateľov sa nitrianska stopa nenachádza. To ešte nemusí popierať jej existenciu, len treba byť v prístupe k tejto informácii, chudobnej na ďalšie dôležité fakty, zdržanlivý," zdôraznil.