Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

S nástupom jesene a ochladením dochádza stále k poklesu peľu v ovzduší

Invázna rastlina ambrózia palinolistá (Ambrosia artemisiifolia), foto z archívu. Foto: TASR - Milan Kapusta

Peľ inváznej ambrózie dosiahol ojedinele alergiologicky významné denné koncentrácie už len v Banskej Bystrici, Trnave a Bratislave.

Banská Bystrica 4. októbra (TASR) - S nástupom jesene a nočným ochladením došlo v uplynulých dňoch k ďalšiemu poklesu denných koncentrácií peľu v ovzduší. Naďalej však dominoval peľ silného alergénu ambrózie spolu s palinou a slabšie alergizujúcou pŕhľavou. Konštatovala to v stredu v súvislosti s aktuálnou peľovou situáciou Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Peľ inváznej ambrózie dosiahol ojedinele alergiologicky významné denné koncentrácie už len v Banskej Bystrici, Trnave a Bratislave.

"Sezóna ambrózie sa končí na celom území Slovenska. Predpokladáme, že jej peľ dosiahne alergiologicky významné hladiny už len ojedinele. Denné koncentrácie peľu paliny a pŕhľavy v ovzduší budú už len vo veľmi nízkych hladinách. Riziko pre polinotikov ešte ostáva pri pohybe v blízkosti žlto kvitnúcich porastov inváznej zlatobyle z čeľade astrovitých, kde sú koncentrácie peľu mnohonásobne vyššie ako hodnoty z meraní monitorovacích staníc," dodala Lafférsová.