Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Rozvojová pomoc je prínosná i v čase škrtov, myslí si tajomník Burian

ilustračná foto Foto: TASR

Rozvojová pomoc nie je charita a nie sú to peniaze vyhodené len tak do vzduchu, ale sú to investície. Čiže aj v dobe šetrenia musia určité investície pokračovať, zdôraznil Burian.

Bratislava 3. októbra (TASR) - Hoci dnes vláda hľadá všetky cesty pre šetrenie verejných zdrojov, tieto škrty by sa ani v budúcom roku nemali dotknúť rozvojovej pomoci. Štátny tajomník rezortu diplomacie Peter Burian nepredpokladá, že by jej výška v budúcom roku mohla poklesnúť.

"Rozvojová pomoc nie je charita a nie sú to peniaze vyhodené len tak do vzduchu, ale sú to investície. Čiže aj v dobe šetrenia musia určité investície pokračovať. A sú to najlepšie investície vo vzťahu ku konkrétnym partnerom, aby sa stali našimi obchodnými partnermi, aby mohli s nami viacej spolupracovať alebo odoberať viacej našich výrobkov," zdôraznil Burian, ktorý dnes otvoril odbornú konferenciu venovanú práve téme rozvojovej pomoci.

Význam tejto pomoci chce rezort diplomacie dostať aj do povedomia širokej verejnosti. Prispieť má k tomu aj realizácia novej stratégie vzdelávania a šírenie osvety na všetkých stupňoch vzdelávania. Rezort diplomacie pritom apeluje aj na vytvorenie nových vysokoškolských odborov, ktoré by pripravovali expertov pre realizáciu projektov rozvojovej pomoci.

Hoci je Slovensko poskytovateľom rozvojovej pomoci ešte len deväť rokov, podľa predsedu Výboru OECD pre rozvojovú pomoc Briana Atwooda už urobila krajina v tejto oblasti významný pokrok.

"Sú tu 3D - obrana (defence), ktorú už máte, diplomacia, ktorú zvládate mimoriadne dobre a rozvojová pomoc (development assistance), čo je posledná skúška, ktorú musíte zvládnuť na to, aby ste mali kompletne pokrytú zahraničnú politiku Slovenska v rámci EÚ... Odporúčam preto, aby ste začali prístupový proces do Výboru OECD pre rozvojovú pomoc - Slovensko tam patrí," podčiarkol Atwood.

Burian potvrdil, že Slovensko sa určite bude uchádzať o členstvo v tomto výbore, do ktorého dnes patrí len 24 krajín sveta. Najprv však bude musieť splniť prístupové kritériá, medzi ktoré patrí aj určitá úroveň finančného objemu poskytovaného ročne na rozvojovú pomoc. Prispieť by do tohto balíka mohol aj súkromný sektor. Rezort diplomacie už v súčasnosti pripravuje stratégiu spolupráce s privátnym sektorom v tejto oblasti.