Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Na výdavky v oblasti kultúry vyčlenili 491 miliónov eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

V rámci kapitálových výdavkov je na rok 2024 vyčlenených 36,1 milióna eur.

Bratislava 12. decembra (TASR) - Na výdavky v oblasti kultúry by štát v roku 2024 mal použiť 491 miliónov eur. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy, ktorý v utorok schválila vláda.

"Vo výdavkoch na oblasť kultúry sú obsiahnuté prostriedky na činnosť podriadených organizácií rezortu ministerstva kultúry, výdavky na rozvoj a podporu obnovy kultúrneho dedičstva, peniaze na podporu verejnoprávnych inštitúcií i fondov, tiež prostriedky na podporu činnosti cirkví a náboženských spoločností a tiež na výdavky na a strategické zámery a informačné technológie," vysvetlilo Ministerstvo financií (MF) SR v predloženom materiáli.

V rámci kapitálových výdavkov je na rok 2024 vyčlenených 36,1 milióna eur. "Tieto výdavky sú určené najmä na investičné účelové projekty RTVS, na dotačný systém Obnovme si svoj dom a na rekonštrukciu a modernizáciu Štátnej opery v Banskej Bystrici, historickej budovy Slovenského národného divadla, Kláštora minoritov v Levoči, Slovenskej národnej knižnice v Martine a na obnovu hradu Krásna Hôrka," dodal rezort financií.

V prípade podpory audiovizuálneho a filmového priemyslu a dotačné zdroje pri realizácii filmových projektov na Slovensku sa vyčlenili zdroje v celkovej sume 48,6 milióna eur. "Podpora filmového priemyslu je realizovaná prostredníctvom Audiovizuálneho fondu," pripomenul predkladateľ.

RTVS bude dostávať po schválení vládou 0,12 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), tak aby bola zachovaná štandardná úroveň príjmov RTVS ako v predchádzajúcich rokoch. "Nárokovateľný príspevok sa rozpočtuje na rok 2024 vo výške 132 miliónov eur," približuje MF.