Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Na rozpočtové rezervy vyčlenili takmer 2,5 miliardy eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V rezerve na riešenie krízových situácií, ktoré zahŕňajú výdavky v prípade povodní a iných živelných pohrôm a odstraňovaní následkov krízových situácií, sa vyčlenilo 21 miliónov eur.

Bratislava 12. decembra (TASR) - V rámci rozpočtových rezerv na rok 2024 sa alokuje čiastka vo výške 2.492.513.000 eur. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy, ktorý v utorok schválila vláda.

Najväčšia čiastka, 1,232 miliardy eur je alokovaná na riešenie vplyvov legislatívnych zmien. "Výšku tejto rezervy ovplyvnila najmä potreba finančného krytia výdavkov na zavedenie 13. dôchodku a výdavkov na zabezpečenie činnosti novovznikajúceho Ministerstva cestovného ruchu a športu SR," zdôvodnilo Ministerstvo financií (MF) SR v predloženom materiáli.

V kontexte schválených pokračujúcich schém pomoci ako kompenzačných opatrení negatívnych vplyvov vysokého rastu cien energií na odberateľov sa aj na rok 2024 tvorí rezerva na kompenzačné opatrenia, súvisiace s rastom cien energií v sume 800 miliónov eur. "V rezerve na prostriedky Európskej únie a odvody Európskej únii sa rozpočtuje 249 miliónov eur, dodalo MF.

Výdavky rezervy na mzdy a poistné sa na rok 2024 rozpočtujú v sume 175,4 milióna eur. Najvýznamnejšiu časť tvoria prostriedky, ktoré sa rozpočtujú na krytie rastu minimálnej mzdy a krytie zvýšenia platov ústavných činiteľov, sudcov, prokurátorov a verejných činiteľov, rovnako sú do tejto sumy zahrnuté výdavky na zabezpečenie zákonných nárokov na odchodné a odstupné pre štátnych zamestnancov v služobnom pomere.

V rezerve na riešenie krízových situácií, ktoré zahŕňajú výdavky v prípade povodní a iných živelných pohrôm a odstraňovaní následkov krízových situácií, sa vyčlenilo 21 miliónov eur, ďalších 10 miliónov je vyčlenených ako rezerva na realizáciu súdnych a exekučných rozhodnutí v prípade rozsudkov Európskeho súdu pre ľudské práva a iných odškodnení.

Rezerva vlády sa na rok 2024 rozpočtuje v sume piatich miliónov eur, čo predstavuje rovnakú úroveň ako v predchádzajúcich rokoch. O použití prostriedkov tejto rezervy rozhoduje vláda na návrh ministra financií.