Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

R.Kaliňák si myslí, že nemusí byť nutne obetovaný, aby sa vládlo ďalej

Na snímke podpredseda vlády SR a minister vnútra SR Robert Kaliňák počas brífingu po skončení 91. schôdze vlády Slovenskej republiky 7. marca 2018 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Minister vnútra jasne nepovedal, či ponúkol svoju demisiu.

Bratislava 7. marca (TASR) – Tvrdenie predstaviteľov Smeru-SD, že strana bude mať snahu vyhovieť vládnemu Mostu-Híd, aby súčasné zoskupenie mohlo vládnuť ďalej, minister vnútra Robert Kaliňák nechápe ako jeho bezpodmienečnú obetu. Povedal to novinárom v stredu po rokovaní vlády SR.

"Ešte prebehne úzka debata medzi Smerom-SD a Mostom-Híd," povedal Kaliňák s tým, že si to všetko vysvetlia. "Pretože vždy sa môže ponúknuť viacero alternatív, z ktorých si môže koaličný partner vyberať," uviedol Kaliňák s tým, že chápe, že novinári sú nedočkaví. Most-Híd je pritom za odchod Kaliňáka z funkcie.



Jasnejšie odpovede prisľúbil Kaliňák na budúci týždeň. Minister vnútra jasne nepovedal, či ponúkol svoju demisiu. Svoju osobu v súčasnosti vníma ako "akúsi hrádzu" medzi novinármi, opozíciou a policajnou obcou. "Pretože ten tlak prenášate na mňa a nie na vyšetrovateľov, ktorí majú tým pádom čas a pokoj na prácu," uviedol minister. Kaliňáka nevyrušuje, že opozičné strany podávajú návrh na vyslovenie nedôvery vláde Roberta Fica (Smer-SD). Gestá s podobným podtónom už podľa neho mala niekoľko.

Kaliňák takisto jasne neodpovedal na to, či by sa mal policajný prezident Tibor Gašpar stiahnuť z vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. "Spýtajte sa na to jeho," odpovedal novinárom. Gašpar je totiž rodina s podnikateľom Norbertom Bödörom, o ktorom písal Kuciak a jeho meno spájal s korupčnými kauzami.

Minister vnútra takisto trvá na tom, aby prezident SR Andrej Kiska podrobne opísal, o čom bolo jeho vlaňajšie stretnutie s miliardárom Georgom Sorosom v New Yorku. Toto stretnutie považuje za zvláštne, nepáči sa mu, že pri stretnutí neboli prítomní zástupcovia slovenského rezortu diplomacie.

Vystúpenia premiéra Fica k tejto veci nepovažuje za plné konšpirácií. "Pretože on položil legitímnu otázku," zdôraznil Kaliňák s tým, že od Kisku stále nedostali poriadnu odpoveď. Kaliňák podobne ako premiér tvrdí, že prezident sa v súčasnosti správa mimo Ústavy SR. "A ak už robí stretnutia týkajúce sa budúcnosti Slovenska, mal začať najprv s koalíciou a nie opozíciou," dodal.