Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Riaditeľom Štátnych lesov TANAP ostáva Pavol Fabian

Na archívnej snímke riaditeľ Štátnych lesov TANAPu Pavol Fabian. Foto: TASR - Oliver Andráš

Na základe odporučenia výberovej komisie bol do funkcie vymenovaný s účinnosťou od 1. apríla.

Tatranská Lomnica 29. marca (TASR) – Riaditeľom Štátnych lesov Tatranského národného parku (ŠL TANAP) bude naďalej Pavol Fabian, ktorý na tomto poste od 1. januára nahradil po takmer pätnástich rokoch Petra Líšku. „Vo funkcii ho potvrdilo stredajšie (28.3.) výberové konanie, ktoré vyhlásilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR,“ informovala Martina Petránová zo ŠL TANAP.

Na základe odporučenia výberovej komisie bol do funkcie vymenovaný s účinnosťou od 1. apríla.

„Mojou prioritou je v súlade s princípmi uvedenými v projekte revitalizácie lesných porastov Vysokých Tatier po kalamite z novembra 2004 pokračovať v obnove lesných porastov po vetrových kalamitách z rokov 2004 a 2014 s cieľom, aby boli v čo najkratšom čase zabezpečené všetky funkcie lesa. Hlavne mimoprodukčné, ktoré majú na území národného parku kľúčový význam,“ zdôraznil Fabian, ktorý predtým pôsobil ako námestník riaditeľa ŠL TANAP. Sú to napríklad pôdoochranná, vodoochranná, lavínová, klimatická, výchovno-vzdelávacia či liečebno-rekreačná.

ŠL TANAP sa zároveň budú snažiť lesníckymi činnosťami dosiahnuť pozastavenie rýchleho rozpadu doteraz zdravých dospelých lesných porastov. Ďalšou z priorít ostávajú verejnoprospešné činnosti. Bežný návštevník národného parku ich vníma najmä cez údržbu rozsiahlej siete turistických chodníkov na území Tatranského a Pieninského národného parku a špecifické zariadenia ekologickej výchovy, ako Múzeum TANAP, Expozícia tatranskej prírody, známa ako botanická záhrada či informačné centrá. „Patrí sem však aj monitoring a výskum prostredia, ako i celoročná starostlivosť o faunu Tatier vrátane endemitov ako je kamzík a svišť,“ dodal Fabian.