Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Rezort životného prostredia bude meniť pravidla ochrany prírody

Minister životného prostredia Peter Žiga. Foto: TASR/Michal Svítok

Šéf rezortu vysvetlil, že do budúcna by fungovali dve zóny, pričom jedna by bola bezzásahová s obmedzeným prístupom a druhé pásmo by bolo manažované.

Bratislava 26. júna (TASR) - Minister životného prostredia Peter Žiga (Smer-SD) avizuje nový pohľad na ochranu prírody v národných parkoch. V súčasnosti je na Slovensku päť stupňov ochrany, tie prerozdeľujú aj územia v národných parkoch. Šéf rezortu vysvetlil, že do budúcna by fungovali dve zóny, pričom jedna by bola bezzásahová s obmedzeným prístupom a druhé pásmo by bolo manažované. Doteraz sa v súvislosti so zonáciou hovorilo o vytvorení štyroch zón a prípadne jednej podzóny.

"Budú jasne stanovené pravidlá, ako sa tam bude dať fungovať, bude to stále územie národného parku," konštatoval v rozhovore pre TASR Žiga. Súčasnému nastaveniu ochrany v národných parkoch mnohí environmentalisti vyčítajú, že na výnimky tam možno realizovať takmer akúkoľvek činnosť aj v najprísnejšie chránených územiach. Minister ozrejmil, že takto by to v budúcnosti fungovať nemalo a bude stanovený pevný režim pre tých, ktorí tu pôsobia.

Tu bude player


Nový pohľad na ochranu chránených území má priniesť nový zákon o ochrane prírody. Ako poukázal Žiga, ten existujúci má už takmer desať rokov a prax ukázala, že nerieši dostatočne problémy v ochrane prírody. To sa podľa jeho slov podpísalo napríklad aj pod chýbajúcu zonáciu národných parkov na Slovensku. Nový legislatívny rámec pripravilo ministerstvo aj za bývalého kabinetu, presadiť ho však nestihlo vzhľadom na pád vlády. Žiga odhaduje, že teraz by sa tak mohlo stať do konca roka.

Šéf envirorezortu avizoval, že sa bude snažiť predjednané a prediskutované veci akceptovať, v niektorých otázkach však príde zmena. Jednou z nich je spomínaný pohľad na spôsob ochrany, druhou má byť napríklad spôsob riešenia náhrad pre súkromných vlastníkov chránených území. Ako pripomenul Žiga, súčasný zákon nerieši dobre túto problematiku, keďže niektorým vlastníkom prisudzuje veľké náhrady, a iným naopak malé. "Nebolo to úplne spravodlivé."

Zdôraznil, že sa taktiež musia vyčísliť dopady, ktoré nová legislatíva prinesie. "Musíme vedieť, koľko bude stáť ochrana prírody, sú rôzne čísla, ale nemajú oporu v štátnom rozpočte," podotkol s tým, že kvôli tomu niekedy nie sú nároky vlastníkov plne hradené a vytvára sa tak napätie medzi zúčastnenými stranami. Poznamenal, že keď sa vyrieši táto otázka a vlastníci budú vedieť, na čom sú, bude ľahšie prebiehať aj diskusia o samotnom zákone.