Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Rezort zdravotníctva: Chceme zefektívniť používanie verejných zdrojov

Na snímke ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. Foto: TASR Pavol Zachar

Ministerstvo chcelo, aby farmaceutické firmy zlacneli ceny liekov, ktoré sú hradené z verejného zdravotného poistenia.

Bratislava 2. januára (TASR) - Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) avizovala, že bude naďalej iniciovať kroky na zefektívnenie používania verejných zdrojov v zdravotníctve s cieľom, aby pacient mal ešte lepšie podmienky na liečbu ako doteraz a zároveň, aby na úkor pacienta neboli v rezorte generované neprimerané zisky.

Hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová pripomenula, že Kalavská berie pri akomkoľvek rozhodovaní do úvahy "tak medicínsky, ako aj ekonomický rozmer". Podľa Eliášovej sa ministerka revíziu úhrad liekov v rozsahu, ako nebola podpísaná sedem rokov, rozhodla nepodpísať práve z dôvodu, že nedopustí, aby sa zvyšovali doplatky pre pacientov v lekárňach.

Ministerstvo chcelo, aby farmaceutické firmy zlacneli ceny liekov, ktoré sú hradené z verejného zdravotného poistenia. V novembri 2018 ich v reakcii na návrh súkromnej zdravotnej poisťovne Dôvera vyzvalo, aby za dva dni predložili návrhy. Zástupcovia farmapriemyslu postup štátu v prípade revízie kritizovali. Asociácia inovatívneho farmaceutického priemyslu a Asociácia dodávateľov liekov a zdravotníckych pomôcok tvrdili, že proti revízii nenamietajú, chcú však, aby sa riešila zákonne.

"Farmaceutické spoločnosti napriek ústretovému kroku zo strany MZ SR a zrealizovaniu stretnutia, kde boli vyzvané, aby pripravili nové cenové návrhy, ktoré by garantovali, že v prípade uvedenej revízie pacientom doplatky nestúpnu, tak neurobili, ministerka zdravotníctva sa rozhodla pre pacienta," zdôraznila hovorkyňa rezortu. Pripomenula, že farmaceutické spoločnosti môžu cenové návrhy predkladať priebežne a bez výzvy.

Úhrady liekov sa však od januára menili. Od 1. januára podľa MZ SR došlo k zníženiu úhrad pri 118 referenčných skupinách liekov na základe zníženia ceny referenčných liekov a obsiahlo to takmer všetky terapeutické skupiny. "Doplatkov pacientov sa to nedotklo, práve naopak, mohli sa aj znížiť. Ak sa úhrada zdravotnej poisťovne znížila vstupom generického lieku na trh, v skupine sa môže zvýšiť doplatok originálu, ale zároveň je tak zabezpečená generická náhrada lieku v skupine s nulovým doplatkom pacienta. Čiže pacient v peňaženke nič nepocíti," dodala Eliášová.