Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Rezort diplomacie sa musí vo svojich výdavkoch uskromniť

Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Foto: TASR

Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2013 až 2015, ktorý dnes schválila vláda SR.

Bratislava 10. októbra (TASR) – Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) si musí vystačiť so sumou nižšou o 5,64 milióna eur. Celkovo bude v budúcom roku disponovať so 117,34 miliónmi eur, čo je o 4,58 percenta menej. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2013 až 2015, ktorý dnes schválila vláda SR.

Pokles o 1,36 milióna eur na 6,29 milióna eur zaznamenajú kapitálové výdavky. Tieto peniaze plánuje ministerstvo použiť najmä na výstavbu budovy na Pražskej 7 v Bratislave, ale aj na rekonštrukciu sídla NATO.

Suma na oficiálnu rozvojovú pomoc je na podobnej úrovni ako v súčasnosti. Takmer šesť miliónov eur je určených na projekty v prioritných krajinách a na projekty pre programové krajiny Srbsko, Afganistan a Keňa.

Na poplatky a príspevky za členstvo SR v rôznych medzinárodných inštitúciách vynaloží rezort diplomacie o 2,13 milióna eur viac ako v tomto roku. Spolu to predstavuje 14,4 milióna eur. Dôvodom je aj zvýšenie niektorých povinných členských príspevkov o 1,57 milióna eur, napríklad do Medzinárodného Vyšehradského fondu, Rady Európy, civilného rozpočtu NATO, rozpočtu OSN a na mierové operácie pod jej hlavičkou či výstavbu sídla Medzinárodného trestného súdu v Haagu.

Na budúci rok sa prvýkrát počíta s financiami na civilných expertov v aktivitách krízového manažmentu mimo územia SR. Ide o 38.000 eur. Týka sa to zapojenia Slovenska do pozorovateľskej misie EÚ v Gruzínsku formou vyslania civilného experta.