Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Rezort diplomacie odporúča pre požiare v Grécku zvýšenú opatrnosť

Hasič zasahuje počas lesného požiaru neďaleko severovýchodného mesta Alexandroupolis v Grécku, v nedeľu 20. augusta 2023. Foto: TASR/AP

Lesné požiare sú vo viacerých častiach Grécka. V súvislosti s nimi k štvrtku (24. 8.) evidovali 20 obetí.

Bratislava 25. augusta (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR upozorňuje na lesné požiare v Grécku. Občanom SR, nachádzajúcim sa v zasiahnutých oblastiach, odporúča zvýšenú opatrnosť. Informovalo o tom na webe.

"Ak sa slovenskí občania budú nachádzať v zasiahnutých oblastiach, odporúčame striktne sa riadiť pokynmi miestnych úradov, bezpečnostných a záchranných zložiek. Občanom, ktorí sa ocitnú na postihnutých územiach v rámci organizovanej turistiky (zájazdy prostredníctvom cestovných kancelárií), odporúčame kontaktovať delegátov cestovných kancelárií alebo priamo cestovné kancelárie," priblížilo.

Rezort tiež apeluje na ľudí, aby sa na otvorenom priestranstve vyhýbali činnostiam, ktoré by mohli náhodne spôsobiť požiar, napríklad vypaľovaniu porastov, zapaľovaniu grilov či odhadzovaniu zapálených cigariet. Verejnosť má podľa neho v prípade požiaru upozorniť hasičov na čísle 199. Pripomenul, že v prípade núdze môžu občania SR kontaktovať veľvyslanectvo na čísle +30 69 3240 8028 alebo cez e-mail emb.athens@mzv.sk.

Lesné požiare sú vo viacerých častiach Grécka. V súvislosti s nimi k štvrtku (24. 8.) evidovali 20 obetí. Nie je podľa rezortu zahraničných vecí vylúčené, že pre prevládajúce poveternostné podmienky bude dochádzať k vzniku nových zdrojov požiarov.