Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

Odborníci: Respiračné ochorenia sú na vzostupe

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Respiračné ochorenia môžu mať vážny priebeh.

Bratislava 24. októbra (TASR) - Počet pacientov s prechladnutím, chrípkou a ďalšími respiračnými ochoreniami pribúda. Zároveň sa rozbieha aj ďalšia vlna covidu. Ohrození sú najmä seniori a ľudia s chronickými ochoreniami. Upozornili na to imunológ Miloš Jeseňák a pneumológ Štefan Laššán. Apelujú na ľudí, aby mysleli na prevenciu a ochranu, v ktorej kľúčovú rolu zohráva očkovanie.

Respiračné ochorenia môžu mať vážny priebeh. "Na dennej báze vidím vážne a aj fatálne dôsledky respiračných ochorení u našich pacientov. Každoročne na ne na Slovensku zomiera viac ako 2500 ľudí. Predovšetkým vírusové nákazy, či už je to chrípka alebo COVID-19, vytvárajú veľmi dobrú pôdu na to, aby súčasne prišla na tento oslabený terén aj bakteriálna infekcia," vysvetlil Laššán, prednosta Kliniky pneumológie, fyziológie a funkčnej diagnostiky Slovenskej zdravotníckej univerzity a Univerzitnej nemocnice Bratislava.

V týchto mesiacoch by mala byť preto prioritou prevencia. "Väčšina ľudí začne venovať plnú pozornosť podpore imunity až vtedy, keď prídu ťažkosti a prejavia sa prvé príznaky ochorenia. Vtedy však už organizmus a imunitný systém s existujúcou infekciou aktívne bojuje a akékoľvek preventívne opatrenia majú v tomto štádiu len obmedzený efekt," uviedol prezident Slovenskej spoločnosti alergológie a klinickej imunológie Jeseňák.

Preventívne opatrenia nezahŕňajú podľa odborníkov iba dôkladné a časté umývanie rúk, dostatok spánku, pravidelný a vyvážený príjem vitamínov, ale aj očkovanie. "Cieľom očkovania je naučiť imunitný systém brániť sa. Keď sa potom organizmus stretne s určitým patogénom, či je to vírus alebo baktéria, dokáže rýchlo a pohotovo reagovať. Vďaka vakcíne sme tak chránení pred závažným priebehom ochorenia či smrťou," vysvetlil Jeseňák.

Laššán poukázal na to, že aj v prípade nakazenia sa vírusom bude priebeh ochorenia oveľa miernejší. "Nedostanem sa do nemocnice, nebudem trpieť zápalom pľúc či vyžadovať umelú pľúcnu ventiláciu," spresnil Laššán. Dodal, že momentálne odporúčajú očkovanie proti chrípke, pneumokokom a covidu.

Na rady a tipy v rizikovom období niektorí vyhľadávajú pomoc na internete. Jeseňák varuje, aby ľudia pri vyhľadávaní informácií na internete boli opatrní a spoliehali sa na relevantné a dôveryhodné zdroje. "Dôležité je obrátiť sa na svojho lekára a riadiť sa jeho odporúčaniami," pripomenul.