Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: REAKCIE KOALÍCIE na nezvolenie kandidátov na ústavných sudcov

Na snímke predsedovia koaličných strán zľava Andrej Danko (SNS), Robert Fico (Smer-SD) a Béla Bugár (Most-Híd). Foto: TASR - Jakub Kotian

Strany Most-Híd a SNS podľa Bugára hlasovali podľa dohody, teda volili šiestich kandidátov, na ktorých sa zhodli.

Bratislava 14. februára (TASR) - Ústavný súd bude dva mesiace neuznášaniaschopný. Nie je zodpovedné takto ho zablokovať. Smer-SD urobil zlé rozhodnutie. Povedal to predseda Mosta-Híd Béla Bugár po tom, čo parlament ani v opakovej voľbe kandidátov na ústavných sudcov. O konci koalície ani menšinovej vláde Bugár nehovorí.



Strany Most-Híd a SNS podľa Bugára hlasovali podľa dohody, teda volili šiestich kandidátov, na ktorých sa zhodli. Problém mal u seba podľa Bugára Smer-SD. Bugár zároveň potvrdil, že predseda Smeru-SD Robert Fico nebol na koaličných rokovaniach, na ktorých sa partneri snažili nájsť dohodu.



Bugár nerozumie postupu Smeru-SD. "Nemyslíme si, že je zodpovedné zablokovať takto fungovanie ústavného súdu," vyhlásil s tým, že koaličný partner neurobil dobré rozhodnutie. Nefunkčnosť ústavného súdu je podľa Bugár teda zodpovednosť koaličného partnera. V súvislosti s voľbou a situáciou v koalícii počul rôzne vyhrážky.



Most-Híd sa podľa Bugára snažil o zvolenie kandidátov. Dodal, že ak by prešla dohoda koalície a boli by zvolení aspoň šiesti kandidáti, prezident SR Andrej Kiska by mohol vymenovať troch a ústavný súd by bol funkčný. "Nenastala by súčasná situácia," poznamenal.

Parlament ani v opakovanej voľbe nikoho nezvolil, a tak prezident SR Andrej Kiska nemá ako vymenovať nových ústavných sudcov. V sobotu 16. februára sa skončí funkčné obdobie deviatim z 13 ústavných sudcov. Keďže parlament kandidátov nezvolil, bude nová voľba.

M. Číž o nezvolení kandidátov na sudcov ÚS: Ani pápež nie je zvolený na prvýkrát


Voľba kandidátov na ústavných sudcov je zložitá, ani pápež nie je zvolený na prvýkrát. Takto reagoval poslanec Smeru-SD Miroslav Číž na to, že parlament nezvolil ani v opakovanej voľbe kandidátov na ústavných sudcov.

Číž uviedol, že sa v koalícii diskutovalo o tom, že by sa dohodli na zvolení šiestich kandidátov. Predseda Mosta-Híd Béla Bugár tvrdí, že dohoda bola, jeho strana a SNS ju dodržali. Číž dohodu nepotvrdil. "Bol to jeden z variantov," uviedol.



Keďže sa podľa neho neukázal zmysluplný záver, ako postupovať pri voľbe, Smer-SD hlasoval podľa svojho rozhodnutia. Jeho poslanci mali voľnú ruku, viacerí vhadzovali prázdne lístky.

Parlament ani v opakovanej voľbe nikoho nezvolil, a tak prezident SR Andrej Kiska nemá ako vymenovať nových ústavných sudcov. V sobotu 16. februára sa skončí funkčné obdobie deviatim z 13 ústavných sudcov. Keďže parlament kandidátov nezvolil, bude nová voľba.

G. Gál: Očakávam expresné vyhlásenie ďalšej voľby ústavných sudcov


Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) očakáva od predsedu NR SR vyhlásenie ďalšieho kola voľby kandidátov na ústavných sudcov v čo najkratšom čase. Opakovane apeluje na zodpovednosť a svedomie všetkých poslancov, ktorých povinnosťou je zabezpečiť ochranu ústavných práv občanov SR. Minister to pre TASR uviedol v súvislosti s opätovným nezvolením kandidátov na ústavných sudcov v Národnej rade SR.

"Je pre mňa neakceptovateľné, a teraz už nerealizovateľné predlžovať mandát súčasným sudcom, preto v čo najkratšej dobe očakávam od predsedu NR SR vyhlásenie ďalšieho kola voľby," uviedol Gál s tým, že jeho rezort urobil všetko pre "transparentný a diskutovaný" proces voľby, čo sa podľa neho podarilo v podobe verejných hearingov s live prenosom, posilnenia kompetencií prezidenta SR, rozšírenia navrhovateľov kandidátov.

"Preto ma mrzí prístup istých politických strán, ktoré majú finálnu voľbu vo svojich rukách," povedal minister, podľa ktorého strana Most-Híd vyvinula maximálne úsilie na nájdenie dohody na vhodných kandidátoch ÚS a podporila tiež verejnú voľbu.

Poslanci Národnej rady SR vo štvrtok ani v opakovanej verejnej voľbe nezvolili kandidátov na sudcov ÚS. Na voľbe bolo prítomných 143 poslancov, piati neodovzdali hlasovacie lístky. Zo 138 odovzdaných lístkov bolo 49 neplatných a 89 platných. Keďže nebol nikto opäť zvolený, bude nasledovať nová voľba. Poslanci majú vybrať 18 kandidátov na ústavných sudcov, a tých ponúknuť prezidentovi SR. Ten z nich má vymenovať deviatich, ktorí na 12 rokov zasadnú na ÚS. Spolu je na ÚS SR 13 sudcov.