Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Rakety nájdené na Blízkom východe mal likvidovať VOP Nováky

Vstupná brána do vojenského priestoru v Novákoch, kde sa stalo nešťastie pri výbuchu munície v muničnom sklade vo Vojenskom útvare, ktorý sa nachádza spoločnom areáli s Vojenským opravárenským podnikom v Novákoch. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Ministerstvo obrany SR podľa webového portálu potvrdilo, že 132 rakiet s danou šaržou bolo odoslaných v roku 2005 na Slovensko na likvidáciu.

Bratislava 29. novembra (TASR) - Rakety, ktoré sa našli na Blízkom východe, mal zneškodniť Vojenský opravárenský podnik (VOP) v Novákoch. Tie mu boli odoslané ešte v roku 2005. Je teda pravdepodobné, že možná zásobovacia cesta Islamského štátu začína a vedie aj cez Slovensko. Informuje o tom denník SME na svojom webovom portáli.

Odvoláva sa pritom na zistenia expertnej skupiny Conflict Armament Research, ktorá sa s podporou Európskej komisie zaoberá muníciou vo vojnových oblastiach na spomínanom Blízkom východe. Upozornilo na to zároveň aj České centrum pre investigatívnu žurnalistiku. Podľa neho má totiž časť munície z Líbye a v Iraku zhodné číslo šarže s muníciou zo slovinských armádnych skladov. Podľa dostupných informácií má ísť zároveň o rakety, ktoré boli zadokumentované v roku 2015 v Tripolise.

Ministerstvo obrany SR podľa webového portálu potvrdilo, že 132 rakiet s danou šaržou bolo odoslaných v roku 2005 na Slovensko na likvidáciu. Prípad preveruje aj Ministerstvo hospodárstva SR, ktoré v tejto súvislosti uvádza, že licenciu na export spomínaných rakiet neudelilo. Situáciu však podľa informácií komplikuje fakt, že munícia s touto šaržou bola vyrobená v bývalej Juhoslávii. Podľa portálu www.sme.sk nie je vylúčené, že materiál s rovnakou šaržou bol uskladnený aj v ďalších post-juhoslovanských štátoch. Doteraz sa k tomu, že takúto muníciu malo, otvorene priznalo len Slovinsko.