Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Liečba nákazy kliešťom môže trvať mesiace, dôležitá je prevencia

Kliešť - pijak lužný, archívna snímka. Foto: TASR František Iván

Nákaza má v posledných rokoch stúpajúci trend a počet pacientov medziročne narastá nielen na celom území Slovenska, ale aj v susedných krajinách.

Bratislava 20. augusta (TASR) – Kliešte sú prenášačmi lymskej boreliózy a kliešťovej encefalitídy, najrozšírenejšie sú počas letnej sezóny. Nákaza má v posledných rokoch stúpajúci trend a počet pacientov medziročne narastá nielen na celom území Slovenska, ale aj v susedných krajinách. Podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR sú prírodné ohniská kliešťovej encefalitídy sústredené najmä na západnom Slovensku.

Teplé a suché podnebie strednej Európy vytvára vhodné podmienky pre výskyt kliešťa obyčajného. Vyskytuje sa v lesoch, parkoch a záhradách, predovšetkým na steblách trávy a v nízkych kríkoch. Tvrdenie, že kliešte padajú zo stromov, je nepravdivé. „S celkovou zmenou klímy a otepľovaním sa však kliešte dostávajú aj do výšok nad 800 metrov nad morom. Nákaza hrozí v období množenia kliešťov, teda od apríla do októbra, zriedkavo až do novembra,“ povedala Anna Strehárová, prednostka infekčnej kliniky Fakultnej nemocnice Trnava.

Hoci sa proti lymskej borelióze nedá zaočkovať, je možné ju liečiť antibiotikami. Liek na kliešťovú encefalitídu však neexistuje, priebeh choroby je zdĺhavý. Pobyt v nemocnici s touto diagnózou trvá väčšinou dva týždne, po ktorých nasleduje minimálne mesiac rekonvalescencie. Ideálne je včas myslieť na očkovanie a predísť tak ochoreniu aj možným trvalým následkom. Pred pobytom v prírode je potrebné myslieť na vhodný odev, zakrývajúci celé telo a použitie repelentu.

Po návrate domov si treba dôkladne skontrolovať celé telo, najmä oblasť hlavy, slabín, podpazušia, podkolennej jamky a intímnych miest. Parazita je potrebné čo najrýchlejšie odstrániť, pinzetou kývavými pohybmi, bez točenia. „Nie je správne miesto okolo prisatého kliešťa potierať olejom alebo iným prostriedkom, pretože dusiaci sa kliešť do rany vyvráti obsah žalúdka a v prípade, že je infikovaný, aj veľké množstvo vírusov,“ vysvetlila Strehárová. Prvé štádium nákazy pripomína chrípku či virózu s bolesťami hlavy a svalov a zvýšenou teplotou. Preto sa už pri prvých príznakoch odporúča požiadať obvodného lekára o vyšetrenie krvi. Neskôr môže byť potrebná hospitalizácia pacienta.