Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

R. Raši: Rozvoj regiónov je kľúčový, najmenej rozvinuté budú prioritné

Na archívnej snímke Richard Raši. Foto: TASR - Martin Baumann

Podľa ekonomického experta strany Kamila Šaška nesmie viac platiť, že Slovensko má tretí najvyšší rozdiel medzi hlavným mestom a ostatnými regiónmi v celej EÚ.

Banská Bystrica 14. apríla (TASR) – Rozvoj regiónov výrazne zaostáva, dosluhujúca, dnes poverená vláda premrhala príležitosť pomôcť im. Konštatoval to v piatok v Banskej Bystrici podpredseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Richard Raši. Zdôraznil, že ak strana bude súčasťou budúcej vlády, z dnešných najmenej rozvinutých okresov sa stanú prioritné.

"Pre vládu budú prioritou. Kritériom už nebude miera nezamestnanosti, ale pomer zamestnaných k počtu obyvateľov," vyhlásil Raši. Ako bývalý vicepremiér pre regionálny rozvoj pripomenul, že kedysi regionálny rozvoj patril pod úrad podpredsedu vlády a bol jeho silnou zložkou. Mal nadrezortné kompetencie, nebol "degradovaný" na ministerstvo a súčasťou boja medzi jednotlivými ministerstvami.

Podľa Rašiho súčasná vláda nesmeruje eurofondy, prostriedky z plánu obnovy a ani nové eurofondy prioritne do regiónov. "Naopak, pod zámienkou reforiem ruší súdy, nemocnice, a ďalšie inštitúcie, čím ľudí z regiónu doslova vyháňa. Svedčí o tom aj ich podpora. Vláda, v ktorej bol Peter Pellegrini, investovala do podpory regiónov takmer 105 miliónov eur, kým Matovičov a Hegerov kabinet iba 36 miliónov," uviedol Raši.

Ako zdôraznil odborník na samosprávu Michal Kaliňák, medzi kľúčové priority má patriť transparentnosť podpory regiónov. Každý si bude môcť skontrolovať na špeciálnej webovej stránke dosiahnutý adresný úspech. "Bude na nej každá samospráva s informáciou o stave vodovodu, kanalizácie, stave ciest, či má predajňu potravín alebo napríklad pokrytie internetom. Našou úlohou bude spoločne s dotknutou samosprávou tieto problémy odstraňovať a verejne to aj kontrolovať," povedal Kaliňák.

Podľa ekonomického experta strany Kamila Šaška nesmie viac platiť, že Slovensko má tretí najvyšší rozdiel medzi hlavným mestom a ostatnými regiónmi v celej EÚ. "Zatiaľ čo Bratislava je medzi 50 nevyspelejšími regiónmi, celé východné Slovensko je medzi 50 najhoršími," dodal Šaško.