Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

R. Madej sa neobáva právneho chaosu pre Čentéšovu sťažnosť na ÚS SR

Róbert Madej Foto: TASR/Milan Kapusta

Podľa predsedu parlamentného ústavnoprávneho výboru však parlament v súčasnej situácii, keď prezident povedal, že Čentéša nevymenuje, nemohol konať inak, ako voliť nového kandidáta.

Bratislava 23. júna (TASR) - Predseda parlamentného ústavnoprávneho výboru Róbert Madej (Smer-SD) sa neobáva, že by po rozhodnutí Ústavného súd SR o sťažnosti Jozefa Čentéša nastal právny chaos.

"Som presvedčený o tom, že spôsob navrhnutia kandidáta na generálneho prokurátora, v tom čase kandidáta pána Čentéša, bol ukončený tým, že prezident SR rozhodol, že nevymenuje kandidáta," uviedol v dnešnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

"To, že to je právne spochybniteľné, to je jedna rovina. Druhá rovina je, že tam, kam sa vraciam, to je polovica 90. rokov, kedy jedna strana, vtedy HDZS, chcela mať všetky posty pod sebou, chcela mať všade lojálnych ľudí," reagoval predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo. Poznamenal, že Čentéš prejsť nemohol, keďže sa hľadali všetky prekážky, aby sa nestal šéfom Generálnej prokuratúry (GP) SR.

Podľa Madeja však parlament v súčasnej situácii, keď prezident povedal, že Čentéša nevymenuje, nemohol konať inak, ako voliť nového kandidáta. Podotkol, že voľba nemala žiadnu prekážku. Frešo v tejto súvislosti pripomenul, že premiér Robert Fico, ako aj kandidát na generálneho prokurátora Jaromír Čižnár sľúbili, že počkajú na rozhodnutie Ústavného súdu SR.

Obaja diskutujúci si navzájom vyčítali totalitné praktiky. Kým Frešo ich videl v súčasnom spôsobe voľby, Madej v tej predchádzajúcej, kedy sa fotografovali hlasovacie lístky poslancov. Líder SDKÚ-DS uznal, že to bolo chyba, za ktorú sa treba ospravedlniť. Podľa Madeja prebehla v súčasnosti voľba kandidáta na generálneho prokurátora s oveľa menšími pochybnosťami ako za predchádzajúcej vlády. Frešo je ale presvedčený, že ide o medzinárodnú hanbu a verí, že prezident Ivan Gašparovič Čižnára za šéfa GP nevymenuje.