Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

VIDEO: Kaliňák: Polícia v prípade Ladislava B. koná tak, ako má

Podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák. Foto: TASR - Vladimír Benko/MV SR

Kaliňák v minulosti odkúpil od Ladislava B. podiel vo firme B. A. Haus. Zopakoval, že šlo o obchodnú záležitosť, keď kúpený podiel zodpovedal podľa jeho slov presne dvom bytom v dome, v ktorom býva.

Bratislava 22. marca (TASR) – Polícia v prípade Ladislava B. koná tak, ako má konať. Uviedol to dnes po zasadnutí vlády minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) v reakcii na obvinenie bratislavského podnikateľa zo zločinu neodvedenia dane a poistného.

Minister odmietol, že k obvineniu Ladislava B., v ktorého byte býva premiér Robert Fico (Smer-SD), pomohol tlak verejnosti. „Polícia sa tak nikdy nesprávala a myslím si, že sa tak nespráva a mali by ste naozaj nechať na polícií a prokuratúre, aby sa venovala trestnému konaniu, nikto iný za to zodpovedný nie je, konajú svoju prácu, robia ju tak, ako ju robiť majú,“ uviedol.

Kaliňák v minulosti odkúpil od Ladislava B. podiel vo firme B. A. Haus. Dnes zopakoval, že nešlo o osobnú ale obchodnú záležitosť, keď kúpený podiel zodpovedal podľa jeho slov presne dvom bytom v dome, v ktorom býva.

„Môžeme sa baviť o tom, či z mediálneho hľadiska by nebolo lepšie, keby som to nekúpil. Možno áno, naopak, by som mal možno problém, že by som mal nejakých neprispôsobivých nájomníkov, ktorí by aj znižovali hodnotu samotnej nehnuteľnosti, v ktorej bývam,“ vysvetlil.



Uspokojenie z postupu polície vyjadrila ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). "Som rada, že tá vec sa vyšetruje, vo veci sa koná a to je dôležité,“ uviedla.

Žitňanská nechcela komentovať fakt, že Ladislav B. nebol obvinený z daňového podvodu, ale iba z neodvedenia dane a jej dodatočným zaplatením sa môže vyviniť. "To je právna stránka veci, takže k tej by som teraz veľmi nerada vyjadrovala, pretože naozaj nepoznám tú vec,“ doplnila.

Premiér v utorok (21. 3.) v súvislosti s obvinením Ladislava B. zopakoval, že si hľadá iné bývanie bez časových podrobností. Žitňanská je s tým spokojná. „Povedal, že sa odsťahuje, potvrdil svoje slová, a to je dôležité,“ komentovala slová Fica.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil podnikateľa Ladislava B. zo zločinu neodvedenia dane a poistného. V utorok o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Wäldl.

Viaceré médiá informovali, že Ladislav B. si v minulosti mohol uplatniť neprimeraný odpočet daní v sume približne dva milióny eur v súvislosti s bytmi v komplexe Five Star Residence. Polícia v tejto veci začala minulý rok trestné stíhanie a vykonala niekoľko prehliadok.