Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

R. Fico považuje Kiskove obvinenia za účelové

Na archívnej snímke Robert Fico. Foto: TASR Andrej Galica

Kisku na tlačovej konferencii expremiér označil za podvodníka a klamára.

Bratislava 22. februára (TASR) - Predseda Smeru-SD Robert Fico odmieta obvinenia prezidenta SR Andreja Kisku z vydierania a považuje ich za účelové.

Orgány činné v trestnom konaní podľa Roberta Fica v prípade firmy, ktorej spolumajiteľom je prezident Kiska, konajú autonómne a on do ich činnosti nijako nezasahuje. "Obviniť ústavného činiteľa SR, poslanca Národnej rady SR a predsedu najsilnejšej politickej strany, že má na špagátiku políciu, prokuratúru a že tieto inštitúcie na povel, na telefonát, v priebehu 24 hodín spustia proces obvinenia konkrétnej osoby, to je silná káva," uviedol Fico. Očakáva od orgánov činných v trestnom konaní, že sa k tomuto obvineniu vyjadria a že ho odmietnu. "Neexistuje žiaden dôkaz, neexistuje žiadna komunikácia mojej osoby, strany Smer-SD s akýmkoľvek orgánom činným v trestnom konaní, ktorý v tejto veci koná," doplnil.

Podľa Fica v prípade, že sa cítil byť prezident poškodený, mal sa obrátiť na príslušné orgány činné v trestnom konaní a podať trestné oznámenie, a nie verejne prezentovať svoje výhrady až po tom, čo boli proti nemu a jeho najbližším ľuďom z KTAG vznesené obvinenia z daňových zločinov. "Ak niekto ovplyvňoval orgány činné v trestnom konaní, bol to práve pán prezident," zdôraznil s odkazom na medializované informácie, podľa ktorých sa Andrej Kiska v minulosti o stav riešenia kauzy zaujímal. Fico zopakoval, že prezidentské voľby v roku 2014 neboli "ani čisté, ani férové".

Kiska v piatok vyhlásil, že trestné stíhanie konateľa spoločnosti KTAG je Ficovou pomstou za to, že mu Kiska odkázal, že ho nevymenuje za predsedu ústavného súdu, a teda mu odmietol politický dôchodok na ústavnom súde. Podľa Kiskových slov hrozí trestné stíhanie aj jemu po skončení prezidentského mandátu.

V prípade daňových káuz spájaných s prezidentom SR Andrejom Kiskom obvinili konateľa firmy KTAG Eduarda K. Stíhanie sa má týkať neoprávnenej vratky DPH vo výške 146.000 eur, ktorú si KTAG vypýtala od štátu. KTAG platila Kiskovi prezidentskú kampaň a sumu si potom dala do nákladov. Daňový úrad to však neuznal. V minulosti bol na poste konateľa firmy i sám prezident. Kým zastáva svoj úrad, nie je ho možné obviniť.