Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Fico nevylúčil, že kandidát na predsedu BBSK bude z radov primátorov

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico. Foto: TASR - Michal Svítok

Premiér zároveň podotkol, že bude rešpektovať rozhodnutie koaličných partnerov o postupe pri voľbách do VÚC. Čo sa týka koalície, zatiaľ došlo podľa jeho slov len k dohode o jednokolových voľbách.

Žiar nad Hronom 20. januára (TASR) - Predseda vlády SR a strany Smer-SD Robert Fico dnes nevylúčil, že kandidát strany na post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) v tohtoročných voľbách bude pochádzať z radov starostov a primátorov miest stredného Slovenska.

Podľa Fica sú voľby na úrovni vyšších územných celkov (VÚC) iné ako spolupráca na vládnej úrovni, a preto nemôže automaticky a asi ani nebude platiť, že trojkoalícia bude v každom kraji postupovať spoločne, pretože každý má svoju vlastnú politickú stratégiu. Zároveň podotkol, že bude rešpektovať rozhodnutie koaličných partnerov o postupe pri voľbách do VÚC. Čo sa týka koalície, zatiaľ došlo podľa jeho slov len k dohode o jednokolových voľbách.

"Stratégia, pokiaľ ide o nominovanie kandidátov, ešte nie je stanovená, ale už prichádza čas, myslím si, že február bude taký dátum, keď každý budeme musieť prísť a povedať, toto je náš kandidát," dodal Fico.

Smer-SD bude podľa jeho slov podporovať takého kandidáta, ktorý bude vo vzťahu k Európskej únii hodnotovo aj profesionálne tvrdým zrkadlom voči tomu, čo dnes Banská Bystrica a región má. "V Banskobystrickom kraji je veľmi veľa dobrých primátorov a starostov, prečo by sme neuvažovali aj týmto spôsobom," dodal premiér.