Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Prokurátori budú dozorovať zákonnosť v reedukačných centrách

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Generálna prokuratúra SR v minulom roku kontrolovala reedukačné zariadeniach na Slovensku.

Bratislava 20. marca (TASR) - Poverení prokurátori budú naďalej dozorovať dodržiavanie zákonnosti v reedukačných centrách. Tiež v nich budú realizovať previerky za účelom ochrany maloletých osôb. TASR to potvrdila hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Zuzana Drobová.

"V prípade zistení ďalších porušení zákona prokuratúra opäť bezodkladne využije svoje právomoci a príjme voči kompetentným orgánom opatrenia, ktoré budú viesť k odstráneniu nezákonného stavu," uviedla hovorkyňa.

V súvislosti s opatreniami v reedukačných centrách, ktoré avizovali minister školstva Tomáš Drucker a minister práce Erik Tomáš (obaja Hlas-SD) hovorkyňa reagovala, že generálnej prokuratúre neprináleží ich hodnotiť. Medzi opatrenia patria napríklad zvýšenie počtu pracovníkov sociálnej kurately alebo výmena zariadenia a rekonštrukcia budov centier.

Generálna prokuratúra SR v minulom roku kontrolovala reedukačné zariadeniach na Slovensku. Skonštatovala, že centrá neplnia svoj účel a nepredstavujú pre deti bezpečné miesto, kde by boli dodržiavané ich práva. Považuje za alarmujúci aj stav, ktorý umožňuje, aby sa dieťa v reedukačnom centre stalo obeťou sexuálneho násilia alebo iného protiprávneho konania. Školský parlamentný výbor preto zaviazal Druckera, aby do konca apríla predložil ďalšiu informáciu o opatreniach na riešenie nedostatkov v centrách.