Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Producenti: Od 2015 vzniklo v koprodukcii s RTVS 174 filmov pre kiná

Ilustračné foto. Foto: TASR – Michal Svítok

Poukázali na to, že telerozhlas realizuje pôvodnú tvorbu práve v spolupráci s nezávislými filmovými producentmi.

Bratislava 20. marca (TASR) - Od roku 2015 vzniklo v koprodukcii s RTVS 174 dlhometrážnych filmov pre kiná. V otvorenom liste na to upozornili nezávislí filmoví producenti a ďalší filmoví tvorcovia.

Poukázali na to, že telerozhlas realizuje pôvodnú tvorbu práve v spolupráci s nezávislými filmovými producentmi. "RTVS od svojho vzniku podporuje kvalitnú domácu tvorbu a aj vďaka jej koprodukčným aktivitám došlo v ostatnej dekáde k výraznému kvalitatívnemu a kvantitatívnemu vzostupu audiovizuálnej tvorby na Slovensku," zdôraznili.

Doplnili, že ako externí spolupracovníci RTVS dlhodobo vyrábajú dôležité a hodnotné diela, ktoré divákom komunikujú historické, ľudskoprávne a sociálne témy či témy vhodné pre detského diváka.

Ministerstvo kultúry (MK) SR hovorí o potrebe zmien v RTVS. Predložený návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase má podľa rezortu posilniť finančnú stabilitu televízie a reagovať na skutočnosť, že inštitúcia nedokázala po rokoch fungovania svojím obsahom a činnosťou preukázať, že je skutočne verejnoprávna.