Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Proces s Patrikom P., odsúdeným v kauze nebankoviek, sa nekonal

Ilustračné foto. Foto: TASR

Bez ospravedlnenia sa nedostavil obhajca obžalovaného Jaroslav Šášik, ktorému predseda trojčlenného senátu OS Bratislava I Michal Kačáni uložil poriadkovú pokutu vo výške 300 eur.

Bratislava 16. októbra (TASR) - Trojčlenný senát Okresného súdu (OS) Bratislava I v stredu nemohol konať v hlavnom pojednávaní s obžalovaným Patrikom P. vo veci sprenevery 959.750 eur. Patrika P., ktorého v marci minulého roka Najvyšší súd SR odsúdil v kauze nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia na sedemročný trest, eskortovali z výkonu trestu.

Bez ospravedlnenia sa nedostavil obhajca obžalovaného Jaroslav Šášik, ktorému predseda trojčlenného senátu OS Bratislava I Michal Kačáni uložil poriadkovú pokutu vo výške 300 eur. "Súd do dnešného dňa neeviduje žiadne ospravedlnenie zo strany obhajcu, pričom obhajca vzal termín hlavného pojednávania na vedomie a bola mu zápisnica zaslaná. Bez jeho prítomnosti nie je možné vypočuť prítomných svedkov," zdôvodnil. Dostavili sa len dvaja poškodení. Jeden z nich až z Humenného a druhý zo Žiliny. Viacerí svedkovia sa ospravedlnili, súd bude preverovať ich práceneschopnosť. Jednému z poškodených udelil predseda senátu poriadkovú pokutu vo výške 100 eur. Proces je prerušený do štvrtka (17. 10.).

OS Bratislava I začal pojednávať v tejto trestnej veci 10. júla. Podľa obžaloby mal Patrik P. v desiatich skutkoch v rokoch 2010 - 2013 od poškodených pod prísľubom vyplácania mesačných výnosov z poskytnutej sumy vylákať finančné prostriedky v celkovej sume 959.750 eur, ktoré však podľa prísľubu nezhodnotil, prípadne použil na vyplácanie iných. Tým mal spôsobiť škodu poškodeným v celkovej sume vyše 840.000 eur.

Patrik P. je známy z kauzy podvodov na nebankovkách, v ktorej figuroval spolu s Dávidom Brtvom a Jozefom M. Vytváraním falošných pohľadávok voči spoločnostiam mala trojica spôsobiť škodu vtedajších 448 miliónov korún, zo zatvorených pobočiek sa mala pritom obohatiť o 53 miliónov korún.

V kauze nebankoviek ho uznal vinným prvostupňový súd Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku, napokon Najvyšší súd SR ho 28. marca minulého roka odsúdil na sedem rokov za mrežami. Od júla minulého roka si odpykáva zvyšok svojho trestu. Brtvu odsúdil súd na deväť rokov, od augusta 2018 je však podmienečne prepustený. Hlavného obžalovaného Jozefa M. vzhľadom na jeho zdravotný stav vylúčil na samostatné konanie a následne po dodaní znaleckých posudkov viacerých znalcov konanie dočasne prerušil.

Okresný súd v Trnave 18. júla tohto roku zase rozhodol, že Patrik P. nebude podmienečne prepustený. Trest si teda odpykáva v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Leopoldove. Nedávno, 26. septembra, zase ŠTS, pracovisko Banská Bystrica, zamietol návrh na povolenie obnovy konania, o ktoré žiadal odsúdený Patrik P. Súd neuznal podmienky na povolenie obnovy konania a stotožnil sa tak s návrhom prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Patrik P. podal sťažnosť.