Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Proces s Karolom M. je odročený na neurčito

Zadržaný Karol M. v Belize. Foto: TERAZ/ sanpedrosun.com

Čoraz pravdepodobnejšia sa javí možnosť, že po Karola M. pošlú vládny špeciál.

Bratislava 16. júla (TASR) – Proces s Karolom M. v kauze dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave je zatiaľ na Okresnom súde Bratislava I odročený na neurčito. Karola M. zadržala polícia v stredu 11. júla v San Pedre v stredoamerickom štáte Belize a jeho vydanie na Slovensko sa očakáva najskôr koncom tohto týždňa.

Dovolanie na Najvyšší súd (NS) SR v prípade dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave, z ktorej je obžalovaný Karol M., podal jeho spoluobžalovaný v tejto kauze a na doživotný trest odňatia slobody odsúdený východoslovenský boss Branislav A.

Proces s Karolom M., na ktorého vydanie na Slovensko zo stredoamerického štátu Belize sa čaká, a Branislavom A. i obžalovanými Jozefom B. a Nikolajom P. v kauze Mosta pri Bratislave je po poslednom aprílovom pojednávaní na Okresnom súde (OS) Bratislava I odročený na neurčito. Na poslednom hlavnom pojednávaní v dňoch 12. - 13. apríla bol vypočutý jeden svedok a zároveň prebehol niekoľkohodinový výsluch chráneného svedka.

"OS Bratislava I odročil hlavné pojednávanie na neurčito. Obžalovaný B. A. podal 18. apríla v tejto veci dovolanie voči rozhodnutiu Krajského súdu v Bratislave zo dňa 26. mája 2009. Okresný súd text dovolania doručuje procesným stranám, keď bude mať vykázané doručenie, postúpi celý spis Najvyšší SR na rozhodnutie o dovolaní," uviedol dnes pre TASR hovorca Krajského súdu (KS) v Bratislave. Branislav A. vtedy žiadal, aby sa vec vrátila prokuratúre na došetrenie a dovolanie podal až po viac ako dvoch rokoch.

Dovolanie v prípade Karola M. a jeho prepustenia po procesnej chybe sudcu OS Bratislava I v kauze dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave podala minulý rok aj exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Službukonajúci sudca následne čelil disciplinárnemu stíhaniu.

Branislav A. je právoplatne NS SR odsúdený za inú kauzu - za brutálnu vraždu Arpáda Nistora na doživotný trest odňatia slobody. Rozsudok bývalého Špeciálneho súdu v Pezinku potvrdil NS SR v polovici septembra 2009 a spoluobžalovaných Nikolaja P. a Jozefa B. odsúdil na 23, resp. 22 rokov odňatia slobody.

Okrem vraždy sa dopustili trestných činov založenia, zosnovania a podpory zločineckej skupiny, vyberania výpalného, podpálenia dvoch erotických salónov a iných závažných trestných činov. Predtým NS SR odsúdil Branislava A. na 15-ročný trest odňatia slobody v kauze vraždy Mariána Karcela, svedka v prípade banskobystrického bossa Mikuláša Č. Pôvodne ho súd v Banskej Bystrici odsúdil na 23 rokov a NS mu trest znížil.

Rovnako ako policajný prezident Tibor Gašpar ani minister vnútra SR Robert Kaliňák (Smer-SD) zatiaľ nepovažuje zadržanie hľadaného Karola M. za úspešnú akciu. Podľa neho sa takou stane, až keď tento muž bude na Slovensku v rukách slovenskej polície. Interpol Karola M. vypátral 11. júla v stredoamerickom štáte Belize.

Nie je isté, ako dostanú Karola M. na Slovensko

Zadržaný Karol M. v Belize.
Foto: TERAZ/ sanpedrosun.com
"Preprava je mimoriadne komplikovaná, keďže neexistuje priame spojenie medzi Belize a Slovenskom ani Európou," povedal Kaliňák pre televíziu Markíza. Obáva sa, že by Karol M. mohol byť počas prepravy pri medzipristátiach zadržaný policajnými orgánmi krajiny, v ktorej by lietadlo s jeho osobou pristálo. To by jeho transport na Slovensko "omnoho intenzívnejšie skomplikovalo".

Kaliňák nechce riskovať, a preto sa stále uvažuje aj tom, že Karola M. dopraví do vlasti vládny špeciál. Podľa ministra to nie je žiadna novinka a stroje vládnej letky sa štandardne používajú pri preprave podozrivých osôb či chránených svedkov.

Kaliňák pre televíziu Markíza povedal, že slovenská polícia v súčasnosti komunikuje s úradmi v Belize a pracujú na tom, aby Karol M. bol čo najrýchlejšie vydaný na Slovensko.

Hľadaný pri zatýkaní v meste San Pedro nekládol odpor a bol sám. V Belize s ním však bola aj jeho partnerka, prezradil minister. "Myslím si, že bol adekvátne prekvapený," povedal Kaliňák. Podľa neho najskôr nemusel vedieť dôvod zadržania, ale keď ho previezli do hlavného mesta, "asi mu bolo jasné, že ide o pátranie zo Slovenska".

Karola M. našli viac ako po roku

Karola M. našli v Belize viac ako rok po tom, čo ho prepustili z väzenia v Bratislave. Obvinený je zo zorganizovania vraždy bývalého policajta v Moste pri Bratislave v roku 2004. Akcia však vrahom nevyšla a namiesto expolicajta prišli o život jeho družka a desaťročný syn. Polícia Karola M. nedávno obvinila aj z účasti na vražde bossa sýkorovcov Petra Čongrádyho. Zastrelený bol v septembri 2004 pred pizzeriou v bratislavskej Petržalke.

Okrem Karola M. z tejto vraždy obvinili aj ďalších štyroch mužov. Karol M. sa pred políciou niekoľko rokov skrýval. V októbri 2010 ho zadržali v poľskom Krakove a vydali na Slovensko. Chybou súdu sa však dostal na slobodu. "Neutekal som pred spravodlivosťou, ale pred nespravodlivosťou," povedal vlani v máji Karol M., keď opustil bratislavskú väznicu. Skrýval sa aj v Prahe i Španielsku a pravdepodobne aj ďalších krajinách.