Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Proces s exriaditeľom Lesov SR pokračuje výsluchom ďalších svedkov

Na snímke bývalý riaditeľ štátneho podniku Lesy SR Jozef M. na Okresnom súde v Banskej Bystrici 22. januára 2018. Foto: TASR Branislav Račko

Obžaloba exriaditeľa viní z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku.

Banská Bystrica 22. januára (TASR) – Výsluchom svedkov pokračoval v pondelok na Okresnom súde v Banskej Bystrici proces s bývalým generálnym riaditeľom štátneho podniku Lesy SR Jozefom M. Na stoličke šéfa slovenských lesov sedel v rokoch 2006 až 2009. Obžaloba ho viní z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, ktorého sa mal dopustiť uzatváraním nevýhodných zmlúv na prenájom poľovných revírov a poplatkového lovu zveri vybraným spolkom a poľovníkom. Mal tak podniku spôsobiť škodu vo výške okolo 195.000 eur. Exriaditeľ to popiera, cíti sa nevinný. Kauzu v pondelok odmietol komentovať.

Svedkovia vypovedali o pomeroch, aké boli bežné v rokoch 2007 až 2009 pri uzatváraní zmlúv, či už išlo o prenájom výkonu práva poľovníctva v revíroch alebo pri tzv. odstrelových zmluvách. Ich výsluch sa týkal i kritérií nakladania s poľovnými revírmi, či už vo vlastnej réžii alebo prenechania ich využitia iným osobám, koncepcie obhospodarovania revírov, ako aj toho, či bola povinnosť vykonávať obchodné súťaže, aký vplyv mala vtedajšia kríza na poľovníctvo a akým spôsobom bola spracovaná ekonomika revírov. Pre veľký odstup času sa im niektoré fakty pred súdom objasňovali ťažšie.

Poškodené Lesy SR si u svojho niekdajšieho riaditeľa uplatňujú škodu, ktorá vyplýva zo zákona o štátnom podniku. Ten hovorí, že riaditeľ zodpovedá za škody do výšky ročného príjmu.

Na údajné tunelovanie lesov a viaceré nevýhodné zmluvy upozornili mnohí lesníci verejne ešte v čase pôsobenia Jozefa M. v pozícii generálneho riaditeľa. V otvorenom liste vtedy vyjadrili hlboké znepokojenie nad stavom, v akom sa podnik nachádza a dištancovali sa od spájania radových zamestnancov s medializovanými kauzami.

Pojednávanie pokračuje 31. januára výsluchom ďalších svedkov.