Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Prípravu reorganizácie Policajného zboru má riadiť nový viceprezident

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Polícia deklaruje, že k reorganizácii pristupuje veľmi citlivo aj s ohľadom na finančné prostriedky poskytnuté z plánu obnovy.

Bratislava 1. mája (TASR) - Od mája sa začína úvodná fáza pokračujúcich reformných procesov v polícii. V rámci nej vznikne nová pozícia viceprezidenta Policajného zboru pre vnútorný poriadok a bezpečnosť. Podľa polície vychádza z potreby kvalifikovaného riadenia prípravy reorganizácie. Do funkcie bol dňom 1. mája vymenovaný Rastislav Polakovič. Zachovaný zostane aj existujúci post viceprezidenta, po novom viceprezidenta pre službu kriminálnej polície a migráciu. Pre TASR to uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

"Viceprezident Policajného zboru pre vnútorný poriadok a bezpečnosť bude odborným garantom funkčného a vyváženého nastavenia regionálnych organizačných štruktúr Policajného zboru. V podmienkach krajských a okresných riaditeľstiev Policajného zboru a na jednotlivých typoch základných útvarov bude zodpovedný za nastavenie kritérií pre určenie optimálneho počtu policajných miest v závislosti od charakteru a špecifík územných obvodov," načrtol hovorca.

Rozdelením úloh medzi dvoch viceprezidentov sa podľa polície výrazne zvýši akcieschopnosť na základe operatívne získaných informácií o vývoji bezpečnostnej situácie na Slovensku a v zahraničí, pripravenosť služieb na adekvátnu promptnú reakciu prostredníctvom účinných bezpečnostných opatrení a vysoký stupeň nasadenia pri zisťovaní a odhaľovaní najzávažnejších foriem kriminality, vrátane zachytávania signálov o prípadných teroristických a extrémistických hrozbách.

"Nemenej dôležitou agendou bude aj priebežné vyhodnocovanie aktuálneho vývoja v oblasti legálnej a nelegálnej migrácie, s ňou spojených rizík a iniciovanie vhodných komplexných opatrení. Prioritou aj naďalej zostáva zabezpečenie bezpečnosti obyvateľov, ochrana života, zdravia a majetku občanov," dodal Slivka.

Plánované zmeny v polícii sú podľa hovorcu zamerané na stabilizáciu, respektíve posilnenie útvarov, ktoré v súčasnosti bojujú s nedostatočným obsadením miest. "Cieľom celkovej reorganizácie Policajného zboru je účelné a efektívne rozloženie síl a prostriedkov," skonštatoval Slivka. Najmä základné útvary, pozície na okresných a krajských riaditeľstvách, ktoré sú dlhodobo neúnosne preťažené, majú byť vďaka reorganizácii posilnené o ďalších policajtov.

Naopak, neprimerane veľké personálne obsadenie a neprehľadnú agendu majú podľa polície Národná kriminálna agentúra a Národná centrála osobitných druhov kriminality. Personálne stavy týchto útvarov by chceli efektívnejšie využiť. Prezidiálne útvary sa majú venovať len najzávažnejšej trestnej činnosti, kriminalite s medzinárodným presahom a tak, ako doposiaľ prípadom, kde je dôvod uplatnenia ich výberovej príslušnosti.

Polícia deklaruje, že k reorganizácii pristupuje veľmi citlivo aj s ohľadom na finančné prostriedky poskytnuté z plánu obnovy.