Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Prieskum: Voľby by v novembri vyhral Smer-SD

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR Jakub Kotian

Pred bránami NR SR by zostali strany Aliancia (4,4 percenta), Demokrati (3,1 percenta), Sme rodina (2,3 percenta) i ĽSNS (1,1 percenta).

Bratislava 13. novembra (TASR) - Voľby do Národnej rady (NR) SR by v novembri vyhrala strana Smer-SD so ziskom 24 percent hlasov. Nasleduje Progresívne Slovensko (PS) s 19,1 percenta a Hlas-SD s 15,1 percenta. Vyplýva to z volebného modelu agentúry Ipsos pre Denník N.

Do parlamentu by sa dostali aj koalícia Slovensko, Za ľudí a Kresťanská únia (7 percent), strana SaS (6,3 percenta) a KDH (5,8 percenta). Hranicu zvoliteľnosti by prekročili tiež Republika (5,8 percenta) a SNS (5,1 percenta).

Pred bránami NR SR by zostali strany Aliancia (4,4 percenta), Demokrati (3,1 percenta), Sme rodina (2,3 percenta) i ĽSNS (1,1 percenta). Potrebných päť percent by nezískalo ani zoskupenie strán Maďarské fórum, Občianski demokrati Slovenska, Za regióny, Rómska koalícia, Demokratická strana (0,5 percenta) a Modrí, Most-Híd (0,1 percenta). Iné strany uvádza prieskum na úrovni 0,4 percenta.

Na základe volebného modelu by Smer-SD v parlamente získal 41 kresiel, Progresívne Slovensko 32 a Hlas-SD 26. S 12 poslancami by v NR SR bola koalícia Slovensko, Za ľudí a Kresťanská únia, strana SaS by bola s 11. KDH a Republika by získali zhodne po desať mandátov, SNS by mala osem kresiel.

Prieskum sa realizoval od 2. do 7. novembra na vzorke 1021 respondentov.