Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

PRIESKUM: Voľby by v januári vyhral Smer-SD, nasledovalo by PS

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Do parlamentu by sa dostali aj KDH (8,7 percenta) a koalícia Slovensko (bývalé OĽANO), Za ľudí a Kresťanská únia (7 percent).

Bratislava 18. januára (TASR) - Voľby do Národnej rady (NR) SR by v januári vyhrala strana Smer-SD so ziskom 22,1 percenta hlasov. Nasledovali by Progresívne Slovensko (PS) s 19,9 percenta a Hlas-SD so 14,3 percenta. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO pre reláciu Na hrane televízie Joj.

Do parlamentu by sa dostali aj KDH (8,7 percenta) a koalícia Slovensko (bývalé OĽANO), Za ľudí a Kresťanská únia (7 percent). Hranicu zvoliteľnosti by prekročili aj SaS (6 percent), SNS (5,4 percenta) a Republika (5,3 percenta).

Pred bránami NR SR by zostali strany Maďarská aliancia (4,3 percenta), Demokrati (3,2 percenta), Sme rodina (2,4 percenta) aj Komunistická strana Slovenska (0,5 percenta). Potrebných päť percent by nezískalo ani zoskupenie strán Maďarské fórum, Občianski demokrati Slovenska, Za regióny, Rómska koalícia, Demokratická strana (0,4 percenta), ani ĽSNS (0,4 percenta) a Šanca (0,1 percenta).

Na základe prieskumu by Smer-SD v parlamente získal 37 kresiel, PS 34 a Hlas-SD 24. S 15 poslancami by v NR SR bolo KDH, s 12 zase koalícia Slovensko, Za ľudí a Kresťanská únia. SaS by získala desať mandátov, SNS a Republika by mali zhodne deväť.

Prieskum sa realizoval na reprezentatívnej vzorke 1000 respondentov v období od 11. do 16. januára.