Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Prieskum: Voľby by v decembri vyhral Smer, nasledovali by PS a Hlas

Na snímke premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas brífingu po rokovaní 8. schôdze vlády SR v stredu 6. decembra 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO pre reláciu Na hrane televízie Joj.

Bratislava 14. decembra (TASR) - Voľby do Národnej rady (NR) SR by v decembri vyhrala strana Smer-SD so ziskom 24,2 percenta hlasov. Nasleduje Progresívne Slovensko (PS) s 21,4 percenta a Hlas-SD s 14,6 percenta hlasov. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO pre reláciu Na hrane televízie Joj.

Do parlamentu by sa dostalo aj hnutie KDH (7,3 percenta), strana SaS (6,4 percenta), Republika (5,4 percenta) a SNS (5,3 percenta).

Pred bránami NR SR by zostala koalícia hnutia Slovensko, Kresťanská únia a Za ľudí (6,8 percenta), keďže by nedosiahla sedempercentné kvórum požadované pre koalície. Nasleduje Maďarská aliancia s 3,6 percenta, hnutie Sme rodina (2,3 percenta) a strana Demokrati s dvoma percentami. Potrebných päť percent by nezískala ani Komunistická strana Slovenska (0,5 percenta) a ĽSNS (0,2 percenta).

Na základe výsledkov prieskumu by Smer-SD v parlamente získal 43 kresiel, PS 38 a Hlas-SD 26. S 13 poslancami by v NR SR bolo KDH, SaS by mala 11 mandátov, Republika desať a SNS deväť poslancov.

Prieskum sa realizoval od 11. do 13. decembra na vzorke 1000 respondentov.