Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Prieskum: Väčšina Slovákov dôveruje úradníkom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Prieskum ukázal aj to, že za nedôverou ľudí voči úradníkom je najmä neochota, nezáujem, arogancia či korupcia a klientelizmus.

Bratislava 9. novembra (TASR) - Väčšina Slovákov dôveruje úradníkom. Dôvodom je najmä ústretovosť, snaha pomôcť či ochota poradiť. Vyplýva to z výsledkov prieskumu, ktorý robila agentúra Focus so združením Dobrý úradník v polovici septembra na vzorke 1015 respondentov. Prieskum ukázal aj to, že za nedôverou ľudí voči úradníkom je najmä neochota, nezáujem, arogancia či korupcia a klientelizmus.

"Šesť z desiatich (60 percent) obyvateľov Slovenska podľa výsledkov úradníkom vo všeobecnosti úplne alebo skôr dôveruje, 27 percent im skôr nedôveruje a 10 percent nedôveruje vôbec," informovala Monika Filipová z OZ Dobrý úradník. Pozitívne skúsenosti s úradníkmi podľa prieskumu prevládali nad negatívnymi.

"Ako najčastejšie dôvody nedôvery voči úradníkom respondenti uviedli neochotu, nezáujem (24 percent), aroganciu (18 percent), korupciu a klientelizmus (15 percent) a neodbornosť (14 percent)," priblížila Filipová.

Vyššia miera nedôvery voči úradníkom je vo veľkých mestách nad 50.000 obyvateľov. "Vo všeobecnosti ide najmä o krajské mestá. Zaujímavým zistením je, že práve obyvatelia týchto miest nadpriemerne často uviedli, že úradníci majú na ich vlastné životy relatívne veľký dopad," doplnila s tým, že najvyššiu mieru subjektívneho vnímania dosahu práce úradníkov na vlastné životy deklarovali opýtaní v Trnavskom kraji, najnižšiu v Banskobystrickom kraji.

Filipová pripomína, že združenie Dobrý úradník spája úradníkov zo štátnej správy aj samosprávy, ktorí podporujú proaktívne budovanie kvalitnej a etickej verejnej správy.