Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Priebežné výsledky bude Štatistický úrad aktualizovať každých 10 minút

Na snímke volič vkladá obálku s hlasovacím lístkom do volebnej schránky v prvom kole prezidentských volieb v sobotu 23. marca 2024 v Poprade. Foto: TASR - Michal Svítok

Výstupné dáta priebežných výsledkov budú dostupné na štyroch regionálnych úrovniach za celú SR, ale aj na úrovni ôsmich krajov, 49 územných obvodov a 79 okresov.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 23. marca (TASR) - Priebežné výsledky prvého kola prezidentských volieb bude Štatistický úrad (ŠÚ) SR aktualizovať každých desať minút na portáli volbysr.sk. Zverejňovať ich začne po 22.00 h, respektíve po uzavretí poslednej volebnej miestnosti. Definitívne dáta budú dostupné na šiestich regionálnych úrovniach. TASR o tom informovala hovorkyňa ŠÚ SR Jana Morháčová.

"Priebežné výsledky budú obsahovať dáta do úrovne 79 okresov, definitívne výsledky aj na úrovni takmer 3000 miest a obcí aj na úrovni takmer 6000 okrskov," uviedla hovorkyňa s tým, že volebný portál volbysr.sk je jediný oficiálny úradný zdroj výsledkov volieb prezidenta SR.

Na stránke nájde verejnosť dáta zverejňované prostredníctvom grafov, tabuliek a interaktívnych máp. Dostupné budú v niekoľkých tematických okruhoch - priebežný stav sumarizácie, ukazovatele o volebnej účasti, súhrnné ukazovatele o platných hlasoch a tiež úspešnosť jednotlivých kandidátov. Súčasťou výsledkov je aj percentuálny podiel hlasov pre kandidáta z celkového počtu oprávnených voličov.

Výstupné dáta priebežných výsledkov budú dostupné na štyroch regionálnych úrovniach za celú SR, ale aj na úrovni ôsmich krajov, 49 územných obvodov a 79 okresov.

Definitívne výsledky zverejní štatistický úrad na webe volbysr.sk po schválení Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán predbežne v nedeľu (24. 3.) okolo obeda (termín bude spresnený). Budú obsahovať rovnaké okruhy dát ako priebežné výsledky, ale až v šiestich regionálnych úrovniach.

Prezidentské voľby budú v poradí šieste priame voľby prezidenta v ére samostatného Slovenska. Prezidenta si voliči vyberajú v dvojkolovom hlasovaní na funkčné obdobie piatich rokov. O prezidentský palác chce zabojovať deväť kandidátov. V prvom kole volieb 23. marca môže prísť k urnám približne 4,33 milióna občanov SR. Volebné miestnosti budú otvorené od 7.00 do 22.00 h. Prípadné druhé kolo volieb bude v sobotu 6. apríla.