Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Prezidentské voľby na Slovensku si všimli aj svetové médiá

Na snímke kandidátka na prezidentku SR Zuzana Čaputová Foto: TASR - Michal Svítok

Stanica BBC si všíma, že ak Čaputová uspeje i v druhom, rozhodujúcom kole, stane sa historicky prvou ženou v prezidentskom kresle Slovenskej republiky.

Bratislava 17. marca (TASR) - Na sobotňajšie prvé kolo prezidentských volieb na Slovensku, z ktorého postúpili Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič, zareagovali aj viaceré svetové médiá.

Stanica BBC si všíma, že ak Čaputová uspeje i v druhom, rozhodujúcom kole, stane sa historicky prvou ženou v prezidentskom kresle Slovenskej republiky. "Odkaz voličov vnímam ako silnú výzvu na zmenu," uviedla kandidátka.

BBC ďalej poukazuje na to, že liberálna Čaputová sa dostala do popredia počas masových protestov, ktoré spustila vlaňajšia vražda mladého investigatívneho novinára Jána Kuciaka zaoberajúceho sa politickou korupciou.

Médium pripomína, že Čaputová je v slovenskej politike nováčikom a jej malá strana Progresívne Slovensko nedisponuje v parlamente žiadnymi kreslami, zatiaľ čo jej konzervatívny rival Šefčovič z vládnucej strany Smer je dlhoročným skúseným politikom a podpredsedom Európskej komisie.

Tlačová agentúra AP poukazuje na to, že Čaputovú podporil dosluhujúci slovenský prezident Andrej Kiska, ktorý už v týchto voľbách nekandidoval.

Podľa AP Čaputová zaujala voličov, ktorí sú znechutení korupciou a mainstreamovou politikou. Agentúra zároveň pripomína, že Šefčovič bol pred pádom totality v roku 1989 členom Komunistickej strany a ponuku kandidovať za prezidenta prijal od predsedu Smeru Roberta Fica, ktorý sa vlani vzdal premiérskeho úradu.

Rovnaký zdroj zdôrazňuje, že prezident má na Slovensku právomoc vyberať predsedu vlády, menovať sudcov Ústavného súdu a vetovať návrhy zákonov, pričom parlament môže jeho veto prelomiť jednoduchou väčšinou.

Časopis Politico píše, že Čaputovej podpora reflektuje frustráciu voličov Smeru, ktorý bol pred rokom po Kuciakovej vražde terčom protivládnych protestov. Kandidátka, ktorá viedla predvolebnú kampaň pod heslom "Bojujme spolu proti zlu", zastáva liberálny postoj k sobášom osôb rovnakého pohlavia a adopcii detí takýmito osobami, dodáva Politico.